Uwielbiam to danie ponieważ jest niesamowicie smaczne a przy tym bardzo zdrowe, szpinak w połączeniu z gorgonzolą tworzy ucztę dla podniebienia.
45 min
Składniki:
500 g fileta z pstrąga łososiowatego
100 g sera gorgonzola
450 g szpinaku świeżego bądź mrożonego
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki masła
1/2 cytryny
3 łyżki migdałów
sól pieprz do smaku
Pstrąg łososiowaty ze szpinakiem i serem gorgonzola oprószony migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Krok 1 - Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy do niego szpinak i całość podsmażamy, jeśli jest to szpinak mrożony to do momentu odparowania wody , następnie dodajemy posiekany czosnek oraz sól i pieprz wedle uznania.
Krok 2 - Ser gorgonzola kroimy w kosteczkę i dodajemy do szpinaku całość mieszamy do momentu rozpuszczenia się sera i odstawiamy z ognia.
Krok 3 - Myjemy dokładnie i osuszamy rybę. Tak przygotowany filet kroimy na 4 części, skrapiamy każdy filet cytryną oraz doprawiamy solą i pieprzem.
Wykładamy filety do naczynia żaroodpornego i każdy filet przykrywamy wcześniej przygotowanym farszem ze szpinaku i sera gorgonzola.
Posypujemy każdy kawałek migdałami.
Krok 4 - Tak przygotowaną potrawę wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 min. Polecam przez pierwsze 20 min nastawić w piekarniku termoobieg a pozostałe 10 już normalnie góra - dół wtedy migdały pięknie się zarumienią.
Komentarze