Pstrąg łososiowaty ze szpinakiem i serem gorgonzola oprószony migdałami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Uwielbiam to danie ponieważ jest niesamowicie smaczne a przy tym bardzo zdrowe, szpinak w połączeniu z gorgonzolą tworzy ucztę dla podniebienia.

  • 45 min

Składniki:

  • 500 g fileta z pstrąga łososiowatego
    100 g sera gorgonzola
    450 g szpinaku świeżego bądź mrożonego
    2 ząbki czosnku
    2 łyżeczki masła
    1/2 cytryny
    3 łyżki migdałów
    sól pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Ser

Pstrąg łososiowaty ze szpinakiem i serem gorgonzola oprószony migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krok 1 - Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy do niego szpinak i całość podsmażamy, jeśli jest to szpinak mrożony to do momentu odparowania wody , następnie dodajemy posiekany czosnek oraz sól i pieprz wedle uznania.

    Krok 2 - Ser gorgonzola kroimy w kosteczkę i dodajemy do szpinaku całość mieszamy do momentu rozpuszczenia się sera i odstawiamy z ognia.

    Krok 3 - Myjemy dokładnie i osuszamy rybę. Tak przygotowany filet kroimy na 4 części, skrapiamy każdy filet cytryną oraz doprawiamy solą i pieprzem.
    Wykładamy filety do naczynia żaroodpornego i każdy filet przykrywamy wcześniej przygotowanym farszem ze szpinaku i sera gorgonzola.
    Posypujemy każdy kawałek migdałami.

    Krok 4 - Tak przygotowaną potrawę wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 min. Polecam przez pierwsze 20 min nastawić w piekarniku termoobieg a pozostałe 10 już normalnie góra - dół wtedy migdały pięknie się zarumienią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Ser pleśniowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować