Przepis dostałam od mojej mamy.Wygląda super,smakuje nieziemsko i w brew pozorom-nie jest trudny do wykonania.
40 min
Składniki:
*filet z łososia (ze skórą)
*salsa: kapary (pół małego słoiczka),2duże pomidory obrane ze skóry,czarne oliwki,2-3 ząbki czosnku,1 duża czerwona cebula + oliwa z oliwek i ocet balsamiczny
*szparagi (długie,w słoiku)
*1 liść pora
*sos: 2 żółtka, masło klarowane + estragon
*marynata do łososia: sob i starta skóra z cytryny/limonki, sól, pieprz (najlepiej cytrynowy)
Dodatkowo-olej do smażenia + łyżka masła
Przepyszny łosoś na szparagach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Przygotowanie łososia:
Filety umyć, wysuszyć, skropić sokiem z limonki (lub cytryny, lekko) , zetrzeć skórkę z ½ limonki lub cytryny)
Posypać łososia startą skórką, dodać pieprz i sól.
Włożyć do torby plastikowej i do lodówki na co najmniej 6 godzin (najlepiej poprzedniego dnia na całą noc)
2.2.Przygotowanie salsy:
Pomidory, kapary, cebulę, czosnek, oliwki pokroić w drobniutką kosteczkę, dodać oliwę i ocet balsamiczny-wymieszać pesto (pesto robimy np.rano, na kilka godzin przed smażeniem łososia)
3.3.Potrzeba: 2 garnki-1 duży i mniejszy (lub miska),żeby zrobić sos na parze (sos robimy po usmażeniu ryby.
4.4.Pociąć zblanszowanego liścia pora na cienkie podłużne paski ( do związania szparag później)
5.Rozgrzać patelnie z odrobina oliwy i masła
Położyć łososia skora do patelni i smażyć 7-8 minut.
Odwracamy łososia na 2-gą stronę i zaczynamy robić sos
5.6.Sos:
W dużym garnku zagotować wodę (niewiele) i włożyć do garnka mniejszy tak,żeby nie dotykał wody w większym.
Wrzucić 2 żółtka ( do mniejszego garnka) i mieszając cały czas trzepaczka wrzucać po trochu masła
Konsystencja sosu ma być lejąca
Dodać parę kropel soku z limonki lub cytryny, mala szczyptę soli, pieprzu i odrobinę estragonu
Zdjąć z ognia.
Uwaga! Jeśli woda w większym garnku będzie zbyt gorąca, może zrobić nam się tzw.jajecznica-żółtka się zetną. Aby tego uniknąć,trzeba pilnować żeby mniejszy garnek nie dotykał większego i aby woda nie gotowała się za bardzo.
6.Naszykować talerze:
Na spod po talerzy lekko rozrysować sos
Na nim położyć 2-3 szparagi przewiązane „nitką” z pora.
Następnie ułożyć na szparagach łososia z patelni (skóra do dołu).
Na łososia położyć pesto.
GOTOWE!
Podawać z bruschettą/ryżem/sałatką.
SMACZNEGO!
Komentarze