Łosoś z salsą pomidorową podany na szparagach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z łososia usuwamy skóry,myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.Wykładamy na blaszkę wysmarowaną masłem,oprószamy solą,pieprzem i kropimy sokiem z limetki. Do blendera wrzucamy nać pietruszki i olej wszystko blendujemy. Następnie całą zieleniną smarujemy porcje łososia po wierzchu.Nakrywamy folią aluminiowa i pieczemy w 180*C 20minut (górna półka-grzanie góra)
2.Szparagi obieramy za pomocą obieraczki do warzyw i blanszujemy w wodzie z cukrem około 10 minut (jeśli są młodziutkie nie obieramy ze skórki tylko odcinamy ich końcówki) ---odsączamy i odkładamy.
3.Jak ryba sie piecze robimy salsę.Umytego pomidora kroimy w drobną kosteczkę,cebulkę siekamy drobno.Przekładamy do miseczki,dodajemy sos rybny,natkę,olej i pieprz--mieszamy.
4.Na talerz wykładamy szparagi na nie porcję łososia,polewamy salsą i podajemy z czym kto lubi ja podałam z ryżem :)
Smacznego . . . .
Komentarze