Łosoś z salsą pomidorową podany na szparagach

5 (175 ocen)

Co dużo mówić po prostu pyszne !!!

Składniki:

  • 500g łosoś swieży (dwie porcje każda po 250g)
    1 pęczek pietruszki
    2 łyżki dobrego oleju
    sok z połowy limetki
    sól morska i pieprz świeżo mielone wg.uznania
    masło do wysmarowania blaszki
    --------------------------------------------------
    Salsa:
    1 duży mięsisty pomidor(ja kupiłam polski z tego sezonu)
    1 mała czerwona cebulka
    1 czubata łyżka posiekanej drobniutko natki pietruszki
    3 łyżki sosu sojowego rybnego Tao-Tao
    2 łyżki dobrego oleju
    pieprz świeżo mielony wg.uznania
    -----------------------------------------
    Szparagi zielone 10 sztuk
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    woda
Wystaw ocenę:

5 (175 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łosoś z salsą pomidorową podany na szparagach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie łososia 1. Z łososia usuwamy skóry,myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.Wykładamy na blaszkę wysmarowaną masłem,oprószamy solą,pieprzem i kropimy sokiem z limetki. Do blendera wrzucamy nać pietruszki i olej wszystko blendujemy. Następnie całą zieleniną smarujemy porcje łososia po wierzchu.Nakrywamy folią aluminiowa i pieczemy w 180*C 20minut (górna półka-grzanie góra)
  • blanszujemy szparagi 2. Szparagi obieramy za pomocą obieraczki do warzyw i blanszujemy w wodzie z cukrem około 10 minut (jeśli są młodziutkie nie obieramy ze skórki tylko odcinamy ich końcówki) ---odsączamy i odkładamy.
  • robimy salsę 3. Jak ryba sie piecze robimy salsę.Umytego pomidora kroimy w drobną kosteczkę,cebulkę siekamy drobno.Przekładamy do miseczki,dodajemy sos rybny,natkę,olej i pieprz--mieszamy.
  • 4. Na talerz wykładamy szparagi na nie porcję łososia,polewamy salsą i podajemy z czym kto lubi ja podałam z ryżem :)
    Smacznego . . . .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Pomidor Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować