PRZEPYSZNY MARCINEK

4.5 (188 ocen)

  • 2 godz.

Wszyscy go uwielbiają

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kg mąki
    1 kostka margaryny
    1 mała śmietana 18%
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ½ szkl. cukru
    2 jajka

    Masa:
    200 g (duży kubek) śmietany 30%
    400 g (duży kubek + mały) śmietany 18%
    1 szkl. cukru pudru
    sok z 1 cytryny
    zapach migdałowy
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Przepyszny marcinek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę 800g ( 200g pozostawiamy do posypywania stolnicy) przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy margarynę, śmietanę, cukier i jajka. Zagniatamy ciasto i dzielimy na 10 części. Rozwałkowujemy na cienkie placki. Wycinamy kształt od wcześniej przygotowanego koła (ja użyłam dna od tortownicy o średnicy 21 cm – z ciasta wyszło mi 20 placków; można też wyciąć koła z papieru do pieczenia i na nim rozwałkowywać ciasto lub piec bezpośrednio w okrągłej tortownicy). Każdy z placków pieczemy ok. 10 min. w temp. 200st.C.
  • 2. Przygotowanie masy:
    Śmietanę, cukier, sok z cytryny i zapach migdałowy miksujemy, tak by składniki połączyły się.
  • 3. Talerz wielkości upieczonych placków wkładamy do worka foliowego. Na talerzu układamy kolejno placki i smarujemy śmietaną. Kończymy warstwą śmietanową. Zawiązujemy worek i pozostawiamy na noc w temperaturze pokojowej. Od masy placki ciasta zmiękną.
    Ciasto wyciągamy z worka, delikatnie uciskamy z góry. Wygładzamy boki. Dekorujemy kakao lub pokruszonym ciastem z jednego placka.

Porady

Najlepiej smakuje na następny dzień.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować