przepyszne kapuśniaczki

0 (0 ocen)

Przepis dostałam od mojej cioci.Kapuśniaczki są tak wspaniałe, że każdy się nimi zachwyca i prosi o przepis. A o tym, że w błyskawicznym tempie znikają ze stołu..to już nie wspomnę :D :)

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kg mąki
    20 dag cukru
    15 dag roztopionej margaryny
    2 całe jaja i 3 żółtka
    1/2 l mleka
    10 dag drożdży
    1 cukier waniliowy
    szczypta soli

    farsz:
    3 kg kapusty
    2 szkl kaszy gryczanej
    3 cebule
    słoninka z smalcem
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Przepyszne kapuśniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, połową cukru +mąka tyle aby rozczyn był gęstości śmietany. Gdy podrośnie dodać żółtka ubite z cukrem + resztę mąki + sól i c. waniliowy , tłuszcz. wyrobić ciasto. Pozostawić na 2 godz do wyrośnięcia.
  • 2. Kapustę ugotować na miękko, musi pozostać tak delikatnie kwaśna. Następnie dobrze wycisnąć i można ją posiekać troszkę. Kaszę ugotować i dodać do kapusty + lekko podsmażoną cebulę na smalcu ze słoninką + sól i pieprz do smaku.

    Jak wystygnie to można porobić kulki dla ułatwienia sklejania. A wielkość to zależy od tego czy kapuśniaczki maja być większe czy mniejsze.
  • 3. Ciasto rozwałkować na grubość większą niż na pierogi, chyba że kapuśniaczki maja być duże to ciasto musi być grubsze, wykrawać szklanką kółka i na to kłaść kulki farszu, skleić i uformować w kulkę. Ciasto można troszkę porozciągać w celu ułatwienia sklejania. posmarować rozbełtanym białkiem i posypać makiem. Piec w 180 st C to zarumienienia.

Porady

radzę wyrobić najpierw z całego ciasta kapuśniaczki, a potem je piec. Tylko trzeba wziąźć pod uwagę to że będą w tym czasie jeszcze troszkę rosły i trzeba je tak pookładać aby nie sklejały się w tym czasie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować