1.Masło roztopić i odstawić do ostudzenia. Drożdże wymieszać z cukrem,3 łyżkami mąki, zalać letnim mlekiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać żółtka, sól, wlać ostudzone masło, rozczyn i dokładne wyrobić aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Miskę przykryć ściereczką i ostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Grzyby moczyć przez 15 minut, dodać szczyptę soli i gotować do miękkości. Odcedzić. Kapustę kiszoną ugotować w tej samej wodzie co gotowały się grzyby. Grzyby zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju i dodać do farszu.Kapustę kiszoną odcedzić i pokroić na mniejsze części. Kapustę wymieszać z grzybami i cebulą, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić solą oraz pieprzem. Gdy ciasto podwoi swoją objętość , rozwałkować na grubość około 1 cm. Ciasto pokroić w paski, w środek każdego paska nałożyć farsz, zwinąć i pokroić na mniejsze części. Kapuśniaczki ułożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia. Posmarować białkiem i piec około 20 minut w temperaturze 180 C.
Komentarze