Kapuśniaczki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Często robię takie kapuśniaczki bo moja rodzina je uwielbia

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    2 dag drożdży,
    50 dag mąki,
    łyżeczka cukru,
    2 łyżeczki masła,
    250 ml mleka,
    2 żółtka,
    1/4 łyżeczki soli.

    Farsz:
    1 kg kapusty kiszonej,
    5 dag suszonych grzybów,
    cebula,
    sól , pieprz,
    2 ząbki czosnku.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kapuśniak Kapuśniaczki Przekąski

Kapuśniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztopić i odstawić do ostudzenia. Drożdże wymieszać z cukrem,3 łyżkami mąki, zalać letnim mlekiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać żółtka, sól, wlać ostudzone masło, rozczyn i dokładne wyrobić aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Miskę przykryć ściereczką i ostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Grzyby moczyć przez 15 minut, dodać szczyptę soli i gotować do miękkości. Odcedzić. Kapustę kiszoną ugotować w tej samej wodzie co gotowały się grzyby. Grzyby zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju i dodać do farszu.Kapustę kiszoną odcedzić i pokroić na mniejsze części. Kapustę wymieszać z grzybami i cebulą, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić solą oraz pieprzem. Gdy ciasto podwoi swoją objętość , rozwałkować na grubość około 1 cm. Ciasto pokroić w paski, w środek każdego paska nałożyć farsz, zwinąć i pokroić na mniejsze części. Kapuśniaczki ułożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia. Posmarować białkiem i piec około 20 minut w temperaturze 180 C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Suszone grzyby Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować