1.Ciasto:
Mleko podgrzać ( drożdże rozpuścić w kilku łyżkach podgrzanego mleka ). Mąkę wsypać do miski ( przesiać ), wbić 2 jajka, mleko i rozpuszczone drożdże, następnie dodać olej , sól i wyrabiać ciasto tak długo aż będzie odchodziło od ręki, w razie potrzeby podsypać mąką.
2.Farsz:
Kapustę ugotować i dobrze odcisnąć. Na boczku usmażyć cebulkę pokrojoną w drobną kostkę, do cebuli dodać startą na średnich oczkach zmrożoną kiełbasę, przyprawić solą i pieprzem.
Wymieszać wszystko z kapustą na końcu dodać ugotowaną kaszę gryczaną, doprawić wszystko do smaku.
3.Ciasto cienko rozwałkujemy na stolnicy podsypanej mąką i za pomocą literatki wykrawamy kółka, łyżeczką nakładamy farsz, sklejamy i szwem do dołu układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia smarujemy wierzch roztrzepanym całym jajkiem i posypujemy makiem.
4.Pieczemy ok 20 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni.
Porady
Idealnie komponują się podane z czerwonym barszczem.
Komentarze