Kapuśniaczki

4.49 (198 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Podczas ich przygotowania kuchnia wypełnia się wspaniałym aromatem. Idealne jako dodatek do czerwonego barszczu.

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • Składniki na ok 90 sztuk kapuśniaczków
    Na ciasto:
    1 kg maki pszennej
    2 jajka
    1/2 litra mleka
    1/2 szklanki oleju
    10 dkg drożdży
    sól do smaku

    Na farsz:
    1 kg kapusty kiszonej
    20 dkg kiełbasy mrożonej
    10 dkg boczku
    2 cebule
    1 woreczek kaszy gryczanej
    sól
    pieprz

    Dodatkowo:
    1 całe jajko
    mak do posypania
Wystaw ocenę:

4.49 (198 ocen)

Zobacz również:

Kapuśniak Pieczywo Przystawki

Kapuśniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kapuśniaczki 1. Ciasto:
    Mleko podgrzać ( drożdże rozpuścić w kilku łyżkach podgrzanego mleka ). Mąkę wsypać do miski ( przesiać ), wbić 2 jajka, mleko i rozpuszczone drożdże, następnie dodać olej , sól i wyrabiać ciasto tak długo aż będzie odchodziło od ręki, w razie potrzeby podsypać mąką.
  • 2. Farsz:
    Kapustę ugotować i dobrze odcisnąć. Na boczku usmażyć cebulkę pokrojoną w drobną kostkę, do cebuli dodać startą na średnich oczkach zmrożoną kiełbasę, przyprawić solą i pieprzem.
    Wymieszać wszystko z kapustą na końcu dodać ugotowaną kaszę gryczaną, doprawić wszystko do smaku.
  • 3. Ciasto cienko rozwałkujemy na stolnicy podsypanej mąką i za pomocą literatki wykrawamy kółka, łyżeczką nakładamy farsz, sklejamy i szwem do dołu układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia smarujemy wierzch roztrzepanym całym jajkiem i posypujemy makiem.
  • 4. Pieczemy ok 20 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni.

Porady

Idealnie komponują się podane z czerwonym barszczem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Kapusta

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować