1.Kapustę gotujemy do miękkości , namoczone grzyby również gotujemy do miękkości . Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy cebulkę pokrojoną w drobną kostkę . Dodajemy kapustę oraz grzyby , przesmażamy i podlewamy wodą z pod gotowania grzybów . Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy do odparowania płynu .
2.Robimy zaczyn wlewając letnie mleko do miski , dodajemy cukier , dwie łyżki mąki oraz drożdże .Jeżeli ciasto jest twarde dolewamy letnią wodę . Pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.Zaczyn dodajemy do reszty mąki i mieszamy z masłem i śmietaną oraz jajkiem . Wsypujemy płaską łyżkę soli .Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia . Wyrośnięte ciasto rozwałkujemy na grubość ok. 0,5 cm . Nakładamy farsz i zawijamy wałek układając zlepieniem do dołu .Odstawiamy do wyrośnięcia .Kroimy na kawałki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia .
3.Smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy kminkiem .
4.Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy kapuśniaczki do uzyskania złotego koloru .
Komentarze