Pizza jest bardzo pyszna i szybko się ja przyrządza . Ciasto doskonale się rozwałkowuje i przygotowanie go nie sprawia żadnych trudności.
30 min
Składniki:
Składniki na 2 duże lub 3 mniejsze pizze:
• 2 szklanki mąki,
• 30 g drożdży,
• oliwa z oliwek,
• sól,
• sos pomidorowy,
• ser mozarella,
• wszystko co w lodówce czyli: wędlina, tuńczyk, oliwki, cebula, pieczarki, kukurydza, owoce morza, czosnek itp. w odpowiednim zestawieniu,
• przyprawy: oregano, bazylia, tymianek, papryczka chili itp. w odpowiednim zestawieniu
Przepis na włoską pizzę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Dwie szklanki mąki wsypujemy do garnka lub miski, dodajemy szczyptę soli, łyżeczkę oliwy z oliwek i 30 g drożdży (wcześniej rozrobionych w ½ szklanki ciepłej wody).
2. Wyrabiamy ciasto. Tak przygotowane ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (naczynie z ciastem przykrywamy ściereczką).
3. Na stolnicę wysypujemy garść mąki i wykładamy wyrośnięte ciasto, wyrabiamy je jeszcze raz rękami. Dzielimy na 2 lub 3 części.
4. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 3 mm (ma być cienkie!!!) i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (takim nie wymagającym już natłuszczania), smarujemy sosem pomidorowym, solimy i dodajemy składniki (czyścimy lodówkę ;-)
5. Pizzę pieczemy w temperaturze 250° (lub więcej – jeżeli pozwala nam na to piekarnik) przez ok. 7-8 minut na środkowej półce piekarnika.
Komentarze