PRZEPIS NA WŁOSKĄ PIZZĘ

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pizza jest bardzo pyszna i szybko się ja przyrządza . Ciasto doskonale się rozwałkowuje i przygotowanie go nie sprawia żadnych trudności.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na 2 duże lub 3 mniejsze pizze:
    • 2 szklanki mąki,
    • 30 g drożdży,
    • oliwa z oliwek,
    • sól,
    • sos pomidorowy,
    • ser mozarella,
    • wszystko co w lodówce czyli: wędlina, tuńczyk, oliwki, cebula, pieczarki, kukurydza, owoce morza, czosnek itp. w odpowiednim zestawieniu,
    • przyprawy: oregano, bazylia, tymianek, papryczka chili itp. w odpowiednim zestawieniu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Przepis na włoską pizzę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Dwie szklanki mąki wsypujemy do garnka lub miski, dodajemy szczyptę soli, łyżeczkę oliwy z oliwek i 30 g drożdży (wcześniej rozrobionych w ½ szklanki ciepłej wody).
    2. Wyrabiamy ciasto. Tak przygotowane ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (naczynie z ciastem przykrywamy ściereczką).
    3. Na stolnicę wysypujemy garść mąki i wykładamy wyrośnięte ciasto, wyrabiamy je jeszcze raz rękami. Dzielimy na 2 lub 3 części.
    4. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 3 mm (ma być cienkie!!!) i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (takim nie wymagającym już natłuszczania), smarujemy sosem pomidorowym, solimy i dodajemy składniki (czyścimy lodówkę ;-)
    5. Pizzę pieczemy w temperaturze 250° (lub więcej – jeżeli pozwala nam na to piekarnik) przez ok. 7-8 minut na środkowej półce piekarnika.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować