Prawie tradycyjne placki ziemniaczane

4.95 (171 ocen)

Prawie tradycyjne, bo z dodatkiem odrobiny sody oczyszczonej. Powoduje ona, że ciasto ziemniaczane nie ciemnieje, a placki są pulchne, w środku mięciutkie, a na zewnątrz chrupiące.

Składniki:

  • 6 sporych ziemniaków (1,2 kg)
    1 cebula
    1 jajko
    2 czubate łyżki mąki pszennej
    1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
    sól
    pieprz
    olej do smażenia

    dodatkowo:
    jogurt naturalny
    drobno posiekany szczypiorek
Wystaw ocenę:

4.95 (171 ocen)

Zobacz również:

Placki Placki ziemniaczane

Prawie tradycyjne placki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki i cebulę obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy jajko, mąkę, sodę oczyszczoną oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy porcje ciasta, formujemy placuszki i smażymy z obu stron na złoty kolor. Odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym Podajemy z kleksem jogurtu i posiekanym szczypiorkiem lub z dowolnymi innymi dodatkami, według uznania.

Porady

Z podanej ilości składników otrzymamy ok. 20 placków średniej wielkości.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować