Pralinki z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pracę zaczynamy od zrobienia nadzienia do pralinek.
Truskawki dokładnie myjemy, delikatnie osuszamy i pozbawiamy szypułek. Następnie kroimy na mniejsze kawałki przesypujemy do niewielkiego garnka i zasypujemy cukrem. Część owoców zgniatamy, żeby puściły sok. Całość należy zagotować i gotować przez około 10 minut, aż nadmiar płynu odparuje, a masa stanie się gęsta. Po tym czasie gorące przesmażone z cukrem owoce przecieramy przez sitko ( najlepiej plastikowe). W tym przypadku nie chodzi o to, by pozbyć się pesteczek tylko o to, by uzyskać gładką konsystencję w rodzaju musu. Tak przygotowane truskawki odstawiamy do ostudzenia. Gdy masa będzie zimna dodajemy do niej alkohol i dokładnie miszamy.
W czekoladkach dla dzieci alkohol pomijamy!!!
Jak już masę mamy gotową to zabieramy się za czekoladowe foremki:)
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Pędzelkiem malujemy wnętrze foremki i wstawiamy na 5 minut do lodówki. Pierwsza warstwa powinna być bardzo cieniutka.
Po tym czasie po raz drugi malujemy foremkę czekoladą (tym razem warstwa ma być nieco grubsza) i wstawiamy do lodówki na kolejne 5 minut.
Po upływie 5 minut po raz trzeci i już ostatni malujemy każdą foremkę czekoladą i wstawiamy tym razem na 10 minut do lodówki, by czekolada bardzo dobrze zastygła.
Gdy czekolada w foremkach będzie twarda zabieramy się za nadziewanie pralinek.
Przygotowaną wcześniej masę truskawkową przekładamy do szprycy i napełniamy nią foremki do 3/4 ich wysokości. Następnie każdą czekoladkę zamykamy pozostała białą czekoladą i wstawiamy na co najmniej 30 minut do lodówki.
Tak przygotowane pralinki ostrożnie wyjmujemy z foremek.
Komentarze