Poziomkowy pocałunek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka utrzeć z 0,5 szklanki cukru i ciepłą wodą na biało.
Białka ubić z resztą cukru na pianę.
Ostrożnie wymieszać żółtka i białka, następnie delikatnie połączyć z przesianymi mąkami i proszkiem.
Dno tortownicy (25cm) wyłożyć folią aluminiową lub papierem. Wyłożyć ciasto.
Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. Piec 40 minut.
Ostudzić, przekroić na 3 części.
2.Owoce umyć, osuszyć na durszlaku.
Śmietankę ubić, dodać cukier puder, dalej ubijać, dodając po łyżce serka.
Jeden blat ciasta posmarować 1/3 kremu, wyłożyć 1/3 owoców, przykryć drugim blatem, również posmarować kremem i wyłożyć owoce. Boki i wierzch toru posmarować resztą kremu, udekorować owocami. Boki tortu posypać prażonymi płatkami migdałów.
Tort przechowywać w lodówce (najlepiej smakuje następnego dnia).
Porady
Biszkopt można upiec bez dodatku proszku do pieczenia.
Komentarze