Poziomkowy pocałunek

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.

Pyszny, lekki, niezwykle aromatyczny...

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    5 jaj
    2-3 łyżki ciepłej wody
    1 szk. cukru
    3/4 szklanki mąki
    1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka proszku do pieczenia


    Krem:
    1 litr owoców leśnych (poziomki, jagody)
    400g serka naturalnego (może być twaróg sernikowy mielony)
    600ml śmietanki kremówki
    4 łyżki cukru pudru
    Płatki migdałowe go posypania boków

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Poziomkowy pocałunek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka utrzeć z 0,5 szklanki cukru i ciepłą wodą na biało.
    Białka ubić z resztą cukru na pianę.
    Ostrożnie wymieszać żółtka i białka, następnie delikatnie połączyć z przesianymi mąkami i proszkiem.
    Dno tortownicy (25cm) wyłożyć folią aluminiową lub papierem. Wyłożyć ciasto.
    Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. Piec 40 minut.
    Ostudzić, przekroić na 3 części.
  • Poziomkowy pocałunek 2. Owoce umyć, osuszyć na durszlaku.
    Śmietankę ubić, dodać cukier puder, dalej ubijać, dodając po łyżce serka.
    Jeden blat ciasta posmarować 1/3 kremu, wyłożyć 1/3 owoców, przykryć drugim blatem, również posmarować kremem i wyłożyć owoce. Boki i wierzch toru posmarować resztą kremu, udekorować owocami. Boki tortu posypać prażonymi płatkami migdałów.
    Tort przechowywać w lodówce (najlepiej smakuje następnego dnia).

Porady

Biszkopt można upiec bez dodatku proszku do pieczenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Poziomki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować