Porzeczkowiec

4.5 (190 ocen)

  • 2 godz.

Doskonałe połączenie kwaśnych porzeczek ze słodką bezą.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    25 dag masła
    2 żółtka
    2/3 szklanki cukru
    2 łyżki kakao
    szczypta soli
    słoik dżemu z czarnej porzeczki
    4 białka
    4 łyżeczki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pleśniak Desery

Porzeczkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z masłem. Dodać żółtka, sól i cukier, zarobić ciasto nożem, szybko zagnieść. Podzielić ciasto na 3 porcje, jedną jeszcze raz zagnieść z dodatkiem kakao, a następnie każdą z porcji zawinąć w folię i włożyć do lodówki. Po około 30 minutach wyjąć jedną porcję jasnego ciasta, rozwałkować, wyłożyć nim blaszkę i posmarować wierzch dżemem. Drugą część jasnego ciasta wyjąć, zetrzeć na tarce wprost na warstwę dżemu. Następnie z białek i cukru ubić sztywną pianę, rozsmarować na cieście. Ostatnią, ciemną część ciasta zetrzeć na tarce wprost na pianę. Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni, piec około 50-60 minut.

Porady

Przepis na blaszkę prostokątną o wymiarach 30x25. Do ciasta można użyć również świeżych porzeczek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarna porzeczka Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować