1.Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z masłem. Dodać żółtka, sól i cukier, zarobić ciasto nożem, szybko zagnieść. Podzielić ciasto na 3 porcje, jedną jeszcze raz zagnieść z dodatkiem kakao, a następnie każdą z porcji zawinąć w folię i włożyć do lodówki. Po około 30 minutach wyjąć jedną porcję jasnego ciasta, rozwałkować, wyłożyć nim blaszkę i posmarować wierzch dżemem. Drugą część jasnego ciasta wyjąć, zetrzeć na tarce wprost na warstwę dżemu. Następnie z białek i cukru ubić sztywną pianę, rozsmarować na cieście. Ostatnią, ciemną część ciasta zetrzeć na tarce wprost na pianę. Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni, piec około 50-60 minut.
Porady
Przepis na blaszkę prostokątną o wymiarach 30x25.
Do ciasta można użyć również świeżych porzeczek.
Komentarze