Pomidory z ryżem i mięsem

5 (161 ocen)

  • 40 min

Bardzo sobie cenię wszelkie faszerowane warzywa . Robie je na różne sposoby - duszone w sosie, pieczone, gotowane na parze .

  • 40 min

Składniki:

  • 2 duże mięsiste pomidory ( ja wybieram najchętniej malinówki lub bycze serca )
    10 dag ryżu
    1/2 średniej cebuli
    15 dag mięsa od szynki wieprzowej
    1/3 szklanki pokrojonego koperku
    1 kostka bulionowa ( warzywna lub do ryżu , makaronu i ziemniaków )
    2 łyżki masła
    3 łyżki oleju z pestek winogron
    sól
    pieprz mielony
    1 ząbek czosnku
Wystaw ocenę:

5 (161 ocen)

Pomidory z ryżem i mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mieso mielone- do farszu 1. Mięso zmielić
  • Cebula smażona do farszu 2. Cebulę bardzo drobno pokroić . Na patelni rozgrzać olej . Smażyć cebulę aż się zeszkli.
  • Mieso mielone smażone 3. Dołożyć rozdrobnione mięso i smażyć na rumiano jak do sosu bolognese. Wlać na patelnię 1/2 szklanki wody i dusić 20 minut aż woda odparuje.
  • Składniki farszu do pomidorów 4. Wymieszać ryż , mięso z cebulą i 2/3 pokrojonego kopru.
  • Nadzienie do pomidorów 5. Doprawić farsz solą i pieprzem.
  • Pomidory wydrążone do faszerowania 6. Z pomidorów ściąć górę . Za pomocą łyżeczki usunąć pestki tak by miąższ został i ścianki nie były za cienkie.
  • Faszerowane pomidory przed duszeniem 7. Nadziać farszem.
  • Miąższ wydrążony z pomidorów- pokrojony 8. Wydrążone z pomidorów pestki i miąższ rozdrobnić
  • Miąższ z pomidorów duszenie 9. i włożyć do garnka - posypać resztą kopru. Dodać roztarty z solą czosnek. Skropić łyżka oleju. Posolić i posypać szczyptą pieprzu. Dolać 1/2 szklanki wody i dusić 20 minut.
  • Faszerowane pomidory duszenie 10. Ułożyć na sosie napełnione farszem pomidory.. Przykryć garnek.
    Dusić na małym gazie góra 5 minut ( trzeba pilnować bo zależy to od wielkości i grubości pomidorów - chodzi o to by zmiękły a nie rozpadały się ) .Wyjąć pomidory . Sos doprawić do smaku.

Porady

Zależnie od miękkości warzyw trzeba dobrać proces ich przygotowania . Pomidory wymagają delikatnego traktowania bo rozpadną sie i nie będzie efektu. Ale jak już je odpowiednio przygotujemy będą ozdobą stołu ( i co tu mówić - smakołykiem , którym nikt nie pogardzi ). Wybrać garnek który ma dno szerokości pozwalającej na ułożenie na nim pomidorów i na tyle wysoki by można je było spokojnie przykryć .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować