Pomidory w zalewie

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To takie pomidory, jakie kupujemy w puszce. Bardzo prosty i szybki sposób, aby zachować smak letnich pomidorów na zimę:)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 kg dużych pomidorów
    sól
    woda
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Sos pomidorowy

Pomidory w zalewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory myjemy. W dużym garnku zagotowujemy wodę, następnie partiami wkładamy pomidory, by łatwo nam odeszła skórka. Kolejno wycinamy pozostałość po gałązce i kroimy pomidory na ćwiartki. Do wcześniej przygotowanych słoików ( u mnie 0,5l.) wkładamy po kilka ćwiartek, dolewamy trochę wody (nie za dużo, ponieważ pomidory mają dużo swojego soku). Do każdego słoika wsypujemy po ok. 1/3 łyżeczki soli. Zakręcamy i pasteryzujemy 20-30 min. Następnie kładziemy do góry dnem do wystygnięcia.

Porady

Przed użyciem np. do zupy, czy do sosu możemy przetrzeć przez sito.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Pomidory w puszce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować