Pomidory faszerowane risi z pesto genovese

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Makaron także sprawdzi się doskonale w roli farszu :)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - pomidory polskie (duże i twarde): 4 sztuki
    - makaron risi: 1 opakowanie
    - pesto genovese: 0.5 szklanki
    - sól (do smaku): 1 szczypta
    - pieprz czarny świeżo mielony (do smaku): 1 szczypta
    - Masło klarowne: 6 łyżek
    PESTO GENOVESE:
    - świeża bazylia listki: 2 szklanki
    - czosnek: 3 ząbki
    - oliwa z oliwek: 0.5 szklanki
    - orzeszki pinii: 0.33 szklanki
    - parmezan starty: 0.33 szklanki
    - sól (do smaku): 1 szczypta
    - pieprz czarny świeżo zmielony (do smaku): 1 szczypta

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pomidory faszerowane risi z pesto genovese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory umyć, ściąć wierzchy, delikatnie wydrążyć środki, odwrócić do góry spodami, żeby wyleciały resztki soku. Oprószyć solą i pieprzem wewnątrz.
  • 2. Makaron ugotować al dente, przelać zimną wodą i dobrze osączyć na sicie.
  • 3. Przygotować pesto: listki bazylii zmiksować razem z ząbkami czosnku i orzeszkami. Dolać oliwę i dokładnie zmiksować na dość gęstą pastę. Dodać starty parmezan i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 4. Makaron wymieszać z pesto (w dowolnej ilości – w zależności od upodobań). Napełnić dość ciasno pomidory. Formę żaroodporną wysmarować klarowanym masłem, ułożyć w nim nadziane pomidory i polać każdy łyżką rozpuszczonego masła klarowanego.
    Wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i zapiekać przez ok. 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Oliwa z oliwek Pomidor

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować