Pomidory faszerowane risi z pesto genovese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory umyć, ściąć wierzchy, delikatnie wydrążyć środki, odwrócić do góry spodami, żeby wyleciały resztki soku. Oprószyć solą i pieprzem wewnątrz.
2.Makaron ugotować al dente, przelać zimną wodą i dobrze osączyć na sicie.
3.Przygotować pesto: listki bazylii zmiksować razem z ząbkami czosnku i orzeszkami. Dolać oliwę i dokładnie zmiksować na dość gęstą pastę. Dodać starty parmezan i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
4.Makaron wymieszać z pesto (w dowolnej ilości – w zależności od upodobań). Napełnić dość ciasno pomidory. Formę żaroodporną wysmarować klarowanym masłem, ułożyć w nim nadziane pomidory i polać każdy łyżką rozpuszczonego masła klarowanego.
Wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i zapiekać przez ok. 15 minut.
Komentarze