Pomidorowa z ryżowym misiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

W sieci krąży zdjęcie z przesłodkim misiem z ryżu. Nie byłabym sobą gdybym nie ulepiła swojego :) W końcu od czasu do czasu można się "pobawić jedzeniem" W mojej wersji połączyłam go z naszą ulubioną zupą pomidorową.

  • 60 min

Składniki:

  • na wywar potrzeba:
    1 nieduże udko
    1/5-2 l wody zimnej
    1 nieduża marchew
    kawałek selera
    pół korzenia pietruszki
    1 mała cebulka przecięta na pół i podsmażona na suchej patelni
    1 liść laurowy
    2 ziarneka angielskie
    2 gałązki natki pietruszki i lubczyku
    1 gałązka selera naciowego
    sól do smaku

    2 duże i dojrzałe pomidory bez skórki
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    10 listków bazylii
    1 posiekany ząbek czosnku
    1 łyżka oliwy z oliwek

    na misia ryżowego potrzeba:
    1 szkl ryżu
    2,5 szkl wody
    sól do smaku
    1 łyżka masła
    1 łyżeczka miodu

    kawałeczek czerwonej sałaty lub czarne oliwki na buźkę


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa pomidorowa

Pomidorowa z ryżowym misiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. WYWAR:
    jarzynki wymyć, obrać, zetrzeć na drobniutkiej tarce.Cebulę przeciętą na pół i podsmażoną na suchej patelni przełożyć do garnka z wodą i jarzynkami. Dodać wymyte udko, Gotować razem z przyprawami i solą aż mięso będzie miękkie.
  • 2. W tym czasie w innym garnku podgrzać oliwę. Dodać do niej pokrojone w kostkę pomidory, przecier pomidorowy, listki bazylii i posiekany czosnek. Gotować wszystko razem aż pomidory się rozgotują.
  • 3. Gdy mięso z wywaru będzie miękkie wyjąć je do przestudzenia. Wyłowić liść laurowy, ziele angielskie oraz gałązki ziół. Zdjąć mięso z udka, pokroić w drobne paski i dodać do pomidorów. To samo zrobić z wywarem. Całość zagotować. Dosmaczyć solą i pieprzem
  • 4. RYŻOWY MIŚ:
    osolona wodę zagotować. Ryż dokładnie przepłukać i dodać do wrzątku. Gotować do miękkości. Gdy woda z ryżu zniknie a ryż będzie dobry dodać łyżkę masła i łyżeczkę miodu. Wymieszać wszystko dokładnie i odstawić do lekkiego przestudzenia. Gdy ryż nie będzie aż tak bardzo parzył w ręce mokrymi dłońmi formować głowę, brzuszek i łapki misia. Z czarnych oliwek lub czerwonej kapusty wyciąć oczka i pyszczek
  • 5. Gorącą zupę przelać na talerze, na wierzch ułożyć misia

Porady

Jeśli ktoś lubi zupę można zabielić śmietaną i zagęścić mąką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować