Pomarańczówka na miodzie

4.46 (164 ocen)

Słodka mocna nalewka o mocnym aromacie pomarańczy bez nuty goryczy

Składniki:

  • Pół litra białej wódki 40%
    2 pomarańcze
    2-3 łyżki miodu(najlepiej wielokwiatowego)
Wystaw ocenę:

4.46 (164 ocen)

Zobacz również:

Desery Napoje Wódki

Pomarańczówka na miodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pomarańczówka 1. Pomarańcze wyszorować i sparzyć.Ostrym nożykiem jarzynowym ściąć skórkę tylko pomarańczową bez białej podszewki ,która jest gorzkawa. Wrzucić do słoja,dodać sok wyciśnięty z jednej pomarańczy wymieszany z miodem,wlać wódkę .Zamknąć słój wymieszać i odstawić na dwa tygodnie.Przefiltrować,zlać do butelki i zakorkować.Przechowywać w chłodzie.Nalewka jest gotowa po kilku dniach.

Porady

Jeśli ktoś lubi słodsze trunki,może dodać więcej miodu. Nalewkę można zrobić również z cytryn lub pół na pół cytryna i pomarańcza .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Wódka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować