Pomarańczowe ciacho

0 (0 ocen)

Ciasto słodkie a jenocześnie lekko kwaskowate.

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    ¾ szkl. cukru
    ½ szkl. mąki pszennej
    ½ szkl. maki ziemniaczanej
    3 łyżki wody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa pomarańczowa:
    2 szklanki soku pomarańczowego (1/2 litra)
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej
    1 kostka masła (200g)
    3 łyżki cukru
    olejek pomarańczowy
    Polewa:
    100 gram masła
    5 łyżek cukru pudru
    5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany 18%
    3 łyżki kakao
    1 łyżka żelatyny+ 2 łyżki wrzącej wody
    Dodatkowo:
    ½ litra śmietany kremówki
    2 fixy do ubijania śmietany
    3 łyżki cukru pudru
    1 pomarańcza
    galaretka pomarańczowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Krem

Pomarańczowe ciacho - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną piane. Do białek stopniowo dodawać cukier stale ubijając, następnie dodać żółtka i mieszać delikatnie łyżką, dodawać partiami wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia, na koniec dodać wodę.Wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blaszke o wymiarach 25/30cm. Biszkopt piec 30 min w temp 170 C. Wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 części.
  • Wycinamy kółka 2. Polewa: W rondelku umieścić masło, kakao, cukier puder, śmietanę, szczyptę soli, mieszając doprowadzić do wrzenia. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach wrzątku, energicznie mieszając i dodać do polewy. Podgrzewając chwilę mieszamy dokładnie. Z górnej części biszkopta wycinamy szklanką kółka które zanurzamy w ostudzonej polewie aby lekko nasiąkły, układamy na tacy aby polewa zastygła.
  • 3. Masa pomarańczowa: Sok zagotować odlewając ½ szklanki w której rozrabiamy mąki. Do gotującego soku wlewamy rozrobione mąki i gotujemy chwile na małym ogniu. Masło ucieramy z cukrem i kilkoma kroplami olejku pomarańczowego. Do utartego na puszystą masę masła dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu i miksujemy.
  • Gotowe ciacho 4. Dolną część biszkopta nasączamy sokiem pomarańczowym, na biszkopt układamy pomarańcze dokładnie obranego i pokrojonego w kosteczkę (sam miąższ), przykrywamy kremem pomarańczowym, następnie śmietaną kremówką ubitą z fixami i cukrem pudrem. Na śmietanie układamy biszkoptowe kółka w czekoladzie, na wierzch wylewamy tężejącą pomarańczową galaretkę.
    Schładzamy ok 3 godzin.

Porady

Polewa wykonana według przepisu Pani JOANNY55. Polewa naprawde super. Polecam.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomarańcze

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować