Inkowe ciacho

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto to "przyśniło mi się", bo dziwne sprawy śnią się gdy człowiek przed snem intensywnie myśli o tym co jutro ugotuje. Jest pysznie kawowe, delikatne. Najbardziej zasmakuje kawoszom. Mogą jeść je dzieci bo nie zawiera kofeiny.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 400g herbatników
    200g masła
    1 puszka masy krówkowej kajmakowej
    1 duża paczka podłużnych biszkoptów
    4 duże łyżki kawy Inki
    2 budyniem śmietankowe
    400ml mleka
    250g margaryny
    3-4 łyżki cukru
    2 małe paczki herbatników
    500ml śmietanki 36%
    2 śmietanfixy (nie koniecznie)
    2 łyżki cukru pudru
    Tarta gorzka czekolada
    3 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Inkowe ciacho - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztapiamy na małym ogniu. Herbatniki kruszymy na małe kawałki, ja zrobiłam to w naczyniu do siekania cebuli. Wsypujemy do miski, odstawiamy 3 łyżki. Resztę łączymy z masłem. Wsypujemy na blaszkę (użyłam kwadratowej) ugniatamy z małym brzegiem. Odstawiamy do lodówki na 30 minut aby schłodzić i żeby zrobiły się twarde.
  • 2. Na herbatniki rozsmarowujemy 3/4 masy kajmakowej. 2 łyżki kawy Inki rozrabiamy w szklance gorącej wody. Maczamy w niej biszkopty które układamy na masie kajmakowej.
  • 3. Z 400ml mleka olewamy pół szklanki. Resztę razem z 3-4 łyżkami cukru i 2 łyżkami kawy Inki gotujemy na małym ogniu mieszając aby cukier się roztopił. W pół szklance mleka rozrabiamy budynie. Gdy mleko zacznie się gotować wlewamy budynie i szybko mieszamy aby nie powstały grudki. Odstawiamy do wystygnięcia co jakiś czas mieszając. Gdy masa będzie zimna, margarynę miksujemy i dodajemy do niej po łyżce budyniu. Robimy gładki krem. Wykładamy go na biszkopty.
  • 4. 2 paczki herbatników maczamy we wcześniej zrobione kawie i układamy na kremie budyniowym. Śmietankę ubiajmy z cukrem pudrem i wykładamy na herbatniki.
  • 5. Resztę masy kajmakowej podgrzewamy w puszce w kąpieli wodnej z 3 łyżkami mleka, mieszamy aż powstanie polewa bez grudek. 3 łyżki herbatników pokruszonych wysypujemy na wierzch ciasta, polewamy polewą kajmakową i posypujemy tartą czekolada. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.

Porady

Jeśli zrobi się je rano wieczorem można już się zajadać. Ciasto jednak najlepsze jest na drugi dzień.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować