POMARAŃCZKA

5 (178 ocen)

Delikatne ciasto czekoladowe z nutą pomarańczy. Kolejne które wymyśliłam dla mojego najukochańszego łasucha:)

Składniki:

  • CIASTO:
    6 jaj
    1 szklanka mąki
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 czubate łyżki kakao

    MASA ŚMIETANOWA:
    1 śmietanka 30 % 330 ml.
    2 galaretki pomarańczowe

    MASA JABŁKOWA:
    2 kg jabłek
    2 galaretki pomarańczowe
    1/2 szklanki wody

    POLEWA CZEKOLADOWA:
    6 łyżek mleka
    6 łyżek cukru
    6 łyżek kakao
    200 g margaryny

    DODATKOWO:
    100g skórki kandyzowanej z pomarańczy


Wystaw ocenę:

5 (178 ocen)

Pomarańczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.Żółtka ucieramy na puch z cukrem i cukrem waniliowym.Do ubitych białek dodajemy utarte żółtka, mąkę,proszek do pieczenia,kakao i delikatnie mieszamy łyżką.Blaszkę 24x38 smarujemy margaryną i wykładamy papierem do pieczenia.Ciasto pieczemy i po wystudzeniu przekrajamy na pół.
  • 2. MASA JABŁKOWA:
    Jabłka obieramy i trzemy na tarce jarzynowej,przekładamy do garnka dodajemy wodę i dusimy 15 minut.Następnie wsypujemy galaretki ,mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
  • 3. MASA ŚMIETANOWA:
    Galaretki rozpuszczamy w 300 ml wody i studzimy.Śmietankę ubijamy na sztywno .Następnie dodajemy galaretki i chwilkę miksujemy.
  • 4. POLEWA CZEKOLADOWA:
    Mleko zagotowujemy z cukrem.Zdejmujemy z ognia dodajemy margarynę, kakao i mieszamy aż składniki się połączą.
  • 5. ZŁOŻENIE :
    Pierwszy blat ciasta ,masa jabłkowa,masa śmietanowa,drugi blat ciasta,polewa czekoladowa ,skórka kandyzowana z pomarańczy
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Jabłka Śmietana Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować