Polędwiczka faszerowana cukinią, serem pleśniowym i suszonymi pomidorami

4.5 (168 ocen)

pyszne lekkie danie

Składniki:

  • 1 polędwica wieprzowa
    40 ml wina czerwonego
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka tymianku
    pieprz, sól
    olej, masło
    2 pomidorki suszone
    10 plastrów cukinii
    50 g sera pleśniowego
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Polędwiczka faszerowana cukinią, serem pleśniowym i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wino, 40 ml oleju, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz, tymianek połączyć razem. Mięso natrzeć solą i marynatą. Pozostawić na kilka godzin. Pomidorki i ser pokroić. Cukinię wraz ze skórką oprószyć solą i pieprzem. Pokroić w plasterki i potem w paseczki. Grillować na patelni na łyżeczce oleju przez kilka minut z dwóch stron. Ostudzić. Wyciągnąć mięso z lodówki. Po długości po środku zrobić dziurę do nadziewania. Końcem łyżki drewnianej. Nadziewać cukinią, pomidorami i serem. Wszytko na przemian do końca mięsa. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Na patelni rozgrzać olej i smażyć polędwicę na rumiano ze wszystkich stron. Przełożyć do naczynia i piec 20-25 min.

Porady

Składniki: mała połówka kapusty 1-2 duże marchewki pół cebuli, lub kawałek pora połowa papryki czerwonej jabłko Sos: łyżka musztardy łyżka octu winnego białego 2 łyżki oliwy 2 łyżki wody sól, pieprz, koperek, miód do smaku Sposób przygotowania: Wszystkie składniki poszatkować. Marchewkę zetrzeć na tarce. Posolić. Po ok pół godz lub więcej kapustę łączymy z sosem i jabłkiem. Odstawiamy na pewien czas aby składniki się połączyły z sosem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Polędwica wieprzowa Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować