POLĘDWICZKA a'la ŁOSOSIOWA

4.48 (180 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Polędwiczkę marynujemy i obsuszamy w piekarniku. Mięsko jest smaczne, mięciutkie, można cienko kroić. Polędwiczki ogólnie nie są duże , więc nawet robiąc 3 sztuki i tak szybko schodzi. Nie wiem jak się zachowuje po dłuższym czasie, bo nigdy nie zdarzyło mi się, żeby była dłużej niż tydzień.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • - 1 kg polędwiczek wieprzowych – miałam 3 sztuki
    - 2 płaskie łyżeczki soli peklowej
    - 1 płaska łyżeczka soli zwykłej
    - 4 płaskie łyżeczki cukru pudru
    - 1 płaska łyżka papryki w proszku
    - 2 płaskie łyżeczki prawdziwego mielonego pieprzu
    - 1 większy ząbek czosnku
Wystaw ocenę:

4.48 (180 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Polędwiczka a'la łososiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowe do marynowania 1. 1) Polędwiczki umyć i dobrze osuszyć- cienkie końcówki skrajam. Przyprawy wymieszać w miseczce. Czosnek drobniutko posiekać, posypać 1 łyżeczką wymieszanych przypraw i rozetrzeć czosnek ostrzem noża. Wymieszać całość przypraw razem.
    2) Polędwiczki przełożyć do większej miski wsypać przyprawy i każdą dobrze natrzeć ze wszystkich stron. Przełożyć do naczynia z przykryciem ( naczynie mniej więcej wielkości 3 polędwiczek). Wstawić do lodówki na pełne 4 doby. Każdego dnia polędwiczki obracać rano i wieczorem. Mięso wydziela minimalną ilość wody.
  • 2. 3) Na piąty dzień nagrzać piekarnik do 80 stopni C. Na pierwszą półkę od dołu włożyć blaszkę z wyposażenia piekarnika . Na drugą półkę od dołu włożyć ruszt. Na nim położyć polędwiczki i suszyć 60 minut bez termoobiegu z włączoną górą i dołem w temperaturze 80 stopni C. Po tym czasie włączyć termoobieg, temperaturę zmniejszyć na 50 stopni i suszyć jeszcze 40 minut.
    4) Polędwiczki powiesić w kuchni na 6 godzin i włożyć do lodówki. Można je przykryć cienkim płócienkiem, żeby ewentualne muchy nam nie podjadały.Schłodzone kroić w plasterki.

Porady

UWAGA- nie skracać czasu marynowania. Mnie zależało na czasie więc skróciłam tym razem marynowanie do 3- ch dni. Nie była jednak do końca przemarynowana, mimo że była smaczna.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować