Zupa łososiowa

4.5 (150 ocen)

  • 60 min

Łosoś + włoszczyzna to doskonałe połączenie smaków! Zupa jest przepyszna:) Jest to na pewno idealna propozycja dla wszystkich szukających nowych smaków ;)

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI PODSTAWOWE:
    0,5 kg fileta z łososia
    3 marchewki
    1 pietruszka
    1 por ( biała część)
    0,15 kg selera

    SKŁADNIK DODATKOWY:
    1 pęczek szczypiorku

    SKŁADNIKI ROBOCZE:
    sok z cytryny
    1 kostka rosołowa
    2 łyżki mąki pszennej
    2 liście laurowe
    2 ziarnka ziela angielskiego
    0,5 szklanki mleka
    imbir
    sól
    pieprz

    SKŁADNIKI DO DEKORACJI:
    figurki świąteczne
    listki mięty

Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa łososiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • WARZYWA 1. Marchewki, pietruszkę i seler obieramy i myjemy, kroimy w 2 cm słupki. Pora myjemy i kroimy w pół plasterki.
  • warzywa 2. Zagotowujemy wodę około 1,5 litra, wrzucamy do niej ziele angielskie, liście laurowe, warzywa ( marchew, pietruszkę, seler,por) i kostkę rosołową - gotujemy około 30 minut aż warzywa będą miękkie.
  • łosoś 3. Fileta z łososia skórujemy, skrapiamy cytryną, oprószamy solą i pieprzem a następnie kroimy w kostkę o boku ponad 1 cm, wrzucamy do zupy (łosoś gotuje się szybko, wystarczy nam 5 minut i można działać dalej)
  • mieszamy 4. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, gdy łosoś się już ładnie ugotuje - zagęszczamy zupę mąką rozrobioną z mlekiem.
    Wsypujemy szczypiorek, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i imbirem.
  • zupa łososiowa 5. Smacznego:) Nie wstydzimy się poprosić o dokładkę.

Porady

zamiast szczypiorku można dodać natkę z pietruszki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować