Poezja smaku

4.5 (186 ocen)

  • 50 min

Bardzo smakowite ciasto które wszystkich zachwyci swym smakiem;)

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki na cisto 1: 20 dkg margaryny, 20 dkg cukru pudru, 20 dkg mąki pszennej, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 8 jaj, 1 cukier waniliowy, 5 dkg płatków migdałowych, 5 dkg orzechów krojonych, 20 dkg cukru.
    Składniki nabiszkopt orzechowy: 4 jajka, 5 łyżek mielonych orzechów, 3 łyżki bułki tartej , 4 łyżki cukru, 1 łyżka mąki pszennej, pół łyżeczki propszku do pieczenia.
    Masa jabłkowa: 1 kg jabłek, 1 łyżka masla, 1 czerwona galaretka.
    Krem: pół litra mleka, 4 żółtka, 2 łyżki mąki ziemniacvzanej, 1 łyżka mąki pszennej, 1 szklanka cukru, 1 cukier waniliowy, 1 kostka masła.
    Dodatkowo 1 słoik powideł śliwkowych.
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Desery

Poezja smaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto I
    Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym dodać żółtka, potem mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do 2 blaszek. Ubić białka z cukrem na sztywną pianę i równomiernie rozłożyć na powierzchni obu placków. Jeden placek posypać płatkami migdałowymi a drugi placek posypać posiekanymi orzechami. Piec przez około 35 min.
    Biszkopt orzechowy:
    Na sztywno ubić białka z cukrem, dodać żółtka, następnie delikatnie wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia ,orzechy i bułkę tartą. Wylać na blaszkę i upiec.
    Masa jabłkowa:
    Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło roztopić dodać następnie jabłka, poddusić pod przykryciem, wmieszać suchą galaretkę i jeszcze chwilę dusić.
    Krem:
    Z mleka, zółtek, cukru, mąki ziemniaczanej i pszennej ugotować budyń. Przestudzić. Masło utrzeć z przestudzonym budyniem.
    Złożenie ciasta:
    Ciasto 1 z orzechami - masa jabłkowa - biszkopt orzechowy - powidła - krem - ciasto 1 z migdałami - polewa - dowolna dekoracja
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować