Ciasto Poezja smaku

  • wyświetlono: 511 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Ciasto jest delikatne i pyszne.

  • 180min

Składniki

ciasto
11/4 szklanki cukru
6 jaj
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku o pieczenia

1 krem
1 krem do tortu tiramisu
250 ml. mleka
100 g . margaryny
1 duża płaska łyżka sypkiej żelatyny (miarka od syropu 12 ml.)
6 kropli olejku migdałowego
2 płaskie łyżeczki sypkiej kawy rozpuszczalnej

2 krem:
1 krem do tortu czekoladowy
250 ml. mleka
1 gorzka czekolada
100 g. margaryny
3 łyżki cukru pudru

3 krem:
1 krem waniliowy
250 ml .mleka
1 czekolada karmelowa
100g. margaryny
1 płaska łyżka żelatyny

poncz:
1/4 szklanka rumu
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1/4 szklanki wody

3 paczki herbatników

polewa:
1 mleczna czekolada
75 g. margaryny
2 łyżki mleka
1 łyżka cukru

zalewa
50 ml. rumu
słoik wiśni drylowanych (odcedzić)
100g. płatków migdałowych

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Poezja smaku

  • Poezja smaku1. NAMOCZYĆ WIŚNIE W RUMIE PRZEZ CO NAJMNIEJ 2 GODZINY
    Poncz:
    zaparzyć kawę rozpuszczalną
    przestudzić i dodać rum

    ciasto:
    ubić białka
    dodać cukier i ubić na lśniącą masę
    dodać żółtka i połączyć
    wsypać mąkę z proszkiem
    wszystko wymieszać razem
    piec w 180 s. około 40 min i wystudzić
    Ciasto przekroić na pół i nasączyć ponczem
  • 2. 1 krem:
    krem tiramisu ubić z 200ml. mleka
    żelatynę rozpuścić w 50 ml. zimnego mleka, zagrzać i rozpuścić
    przestudzoną żelatynę dodać do kremu i zmiksować
    wsypać kawę rozpuszczalną oraz dodać olejek migdałowy
    wszystko zmiksować razem
    krem schłodzić i rozsmarować na 1 części ciasta
    Przykryć 2 częścią ciasta
  • Pozostająca na ściankach czekolada3. 2 krem:
    krem czekoladowy ubić z 200 ml. mleka
    dodać 100g . margaryny, cukier puder i zmiksować
    czekoladę rozpuścić w 50 ml. mleka i przestudzić
    wylać czekoladę z garnka( pozostającą na ściankach garnka czekoladę pozostawić)patrz zdjęcie
    czekoladę dodać do ubitego kremu , zmiksować i schłodzić
    Krem rozsmarować na 2 części ciasta
  • 4. 3 krem:
    krem waniliowy ubić z 150 ml. mleka
    czekoladę karmelową wrzucić do garnka po gorzkiej czekoladzie
    do czekolady wlać 50 ml. mleka i rozpuścić
    żelatynę rozpuścić w 50 ml mleka i dodać do bardzo ciepłej czekolady i zmiksować
    czekoladę połączyć z ubitym kremem
    schłodzić i wyłożyć na krem czekoladowy
    Przykryć herbatnikami
  • 5. polewa:
    rozpuścić margarynę z mlekiem,cukrem i zagotować
    wrzucić połamaną czekoladę
    dokładnie rozpuścić
    do czekolady wrzucić namoczone wiśnie i migdały
    dokładnie wymieszać i wyłożyć na herbatniki
    wstawić do lodówki na kilka godzin

Porady

Na wierzch ciasta można dodać prażone orzechy ziemne zamiast płatków migdałowych.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

słodkie_życie

Komentarze

Podobne przepisy

Poezja makowa z powidłami i jabłkami

Dodane przez: juchab

Ciasto poezja makowa z powidłami i jabłkami

Jeśli ktoś ma ochotę na ciasto...

Ciasto o smaku cappucino

Dodane przez: ilka222

Ciasto o smaku cappucino

Szybkie i pyszne ciasto

Ciasto Trzy Smaki

Dodane przez: Goszka

Ciasto Trzy Smaki

To ciasto było hitem w mojej rodzinie...

Proste ciasto „Cztery smaki”

Dodane przez: Jagodowe_ciastko

Proste ciasto „Cztery smaki”

Łatwe w wykonaniu, a oryginalne...

pm134

Dodane przez: pm134

ciasto „ Perkusja smaku”

To mój ulubiony rodzaj ciasta....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE