Ciasto Poezja smaku

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Ciasto jest delikatne i pyszne.

  • 3 godz.

Składniki:

  • ciasto
    11/4 szklanki cukru
    6 jaj
    3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku o pieczenia

    1 krem
    1 krem do tortu tiramisu
    250 ml. mleka
    100 g . margaryny
    1 duża płaska łyżka sypkiej żelatyny (miarka od syropu 12 ml.)
    6 kropli olejku migdałowego
    2 płaskie łyżeczki sypkiej kawy rozpuszczalnej

    2 krem:
    1 krem do tortu czekoladowy
    250 ml. mleka
    1 gorzka czekolada
    100 g. margaryny
    3 łyżki cukru pudru

    3 krem:
    1 krem waniliowy
    250 ml .mleka
    1 czekolada karmelowa
    100g. margaryny
    1 płaska łyżka żelatyny

    poncz:
    1/4 szklanka rumu
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    1/4 szklanki wody

    3 paczki herbatników

    polewa:
    1 mleczna czekolada
    75 g. margaryny
    2 łyżki mleka
    1 łyżka cukru

    zalewa
    50 ml. rumu
    słoik wiśni drylowanych (odcedzić)
    100g. płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto poezja smaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Poezja smaku 1. NAMOCZYĆ WIŚNIE W RUMIE PRZEZ CO NAJMNIEJ 2 GODZINY
    Poncz:
    zaparzyć kawę rozpuszczalną
    przestudzić i dodać rum

    ciasto:
    ubić białka
    dodać cukier i ubić na lśniącą masę
    dodać żółtka i połączyć
    wsypać mąkę z proszkiem
    wszystko wymieszać razem
    piec w 180 s. około 40 min i wystudzić
    Ciasto przekroić na pół i nasączyć ponczem
  • 2. 1 krem:
    krem tiramisu ubić z 200ml. mleka
    żelatynę rozpuścić w 50 ml. zimnego mleka, zagrzać i rozpuścić
    przestudzoną żelatynę dodać do kremu i zmiksować
    wsypać kawę rozpuszczalną oraz dodać olejek migdałowy
    wszystko zmiksować razem
    krem schłodzić i rozsmarować na 1 części ciasta
    Przykryć 2 częścią ciasta
  • Pozostająca na ściankach czekolada 3. 2 krem:
    krem czekoladowy ubić z 200 ml. mleka
    dodać 100g . margaryny, cukier puder i zmiksować
    czekoladę rozpuścić w 50 ml. mleka i przestudzić
    wylać czekoladę z garnka( pozostającą na ściankach garnka czekoladę pozostawić)patrz zdjęcie
    czekoladę dodać do ubitego kremu , zmiksować i schłodzić
    Krem rozsmarować na 2 części ciasta
  • 4. 3 krem:
    krem waniliowy ubić z 150 ml. mleka
    czekoladę karmelową wrzucić do garnka po gorzkiej czekoladzie
    do czekolady wlać 50 ml. mleka i rozpuścić
    żelatynę rozpuścić w 50 ml mleka i dodać do bardzo ciepłej czekolady i zmiksować
    czekoladę połączyć z ubitym kremem
    schłodzić i wyłożyć na krem czekoladowy
    Przykryć herbatnikami
  • 5. polewa:
    rozpuścić margarynę z mlekiem,cukrem i zagotować
    wrzucić połamaną czekoladę
    dokładnie rozpuścić
    do czekolady wrzucić namoczone wiśnie i migdały
    dokładnie wymieszać i wyłożyć na herbatniki
    wstawić do lodówki na kilka godzin

Porady

Na wierzch ciasta można dodać prażone orzechy ziemne zamiast płatków migdałowych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować