Ciasto poezja smaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.NAMOCZYĆ WIŚNIE W RUMIE PRZEZ CO NAJMNIEJ 2 GODZINY
Poncz:
zaparzyć kawę rozpuszczalną
przestudzić i dodać rum
ciasto:
ubić białka
dodać cukier i ubić na lśniącą masę
dodać żółtka i połączyć
wsypać mąkę z proszkiem
wszystko wymieszać razem
piec w 180 s. około 40 min i wystudzić
Ciasto przekroić na pół i nasączyć ponczem
2.1 krem:
krem tiramisu ubić z 200ml. mleka
żelatynę rozpuścić w 50 ml. zimnego mleka, zagrzać i rozpuścić
przestudzoną żelatynę dodać do kremu i zmiksować
wsypać kawę rozpuszczalną oraz dodać olejek migdałowy
wszystko zmiksować razem
krem schłodzić i rozsmarować na 1 części ciasta
Przykryć 2 częścią ciasta
3.2 krem:
krem czekoladowy ubić z 200 ml. mleka
dodać 100g . margaryny, cukier puder i zmiksować
czekoladę rozpuścić w 50 ml. mleka i przestudzić
wylać czekoladę z garnka( pozostającą na ściankach garnka czekoladę pozostawić)patrz zdjęcie
czekoladę dodać do ubitego kremu , zmiksować i schłodzić
Krem rozsmarować na 2 części ciasta
4.3 krem:
krem waniliowy ubić z 150 ml. mleka
czekoladę karmelową wrzucić do garnka po gorzkiej czekoladzie
do czekolady wlać 50 ml. mleka i rozpuścić
żelatynę rozpuścić w 50 ml mleka i dodać do bardzo ciepłej czekolady i zmiksować
czekoladę połączyć z ubitym kremem
schłodzić i wyłożyć na krem czekoladowy
Przykryć herbatnikami
5.polewa:
rozpuścić margarynę z mlekiem,cukrem i zagotować
wrzucić połamaną czekoladę
dokładnie rozpuścić
do czekolady wrzucić namoczone wiśnie i migdały
dokładnie wymieszać i wyłożyć na herbatniki
wstawić do lodówki na kilka godzin
Porady
Na wierzch ciasta można dodać prażone orzechy ziemne zamiast płatków migdałowych.
Komentarze