Ciasto poezja smaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt
- Białka oddzielić od żółtek Ubić białka dodać stopniowo cukier gdy się cukier rozpuści dodać po jednym żółtku Cały czas ubijać gdy się pokarzą pęcherze wsypać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia Łyżką delikatnie wymieszać dać na blachę piec 180 stopni ok 20 minut blacha 28 /40 cm
2.Krem
- z litra mleka odlać szklankę resztę zagotować z cukrem w szklance mleka rozpuścić budynie wlać do gotującego mleka mieszać aż zgęstnieje dać do ostygnięcia budyń przykryć folią nie będzie się robić kożuch
- masło ucierać dodać stopniowo zimny budyń
3.Galaretka
- jabłka obrać pokroić w małą kostkę zalać 1 l gorącej wody wsypać galaretki mieszać aż się rozpuszczą
4.Posypka
- masło rozpuścić dodać cukier i kokos chwilę prażyć cały czas mieszać (uważać szybko się przypala )zostawić ostygnąć
5.Zimny biszkopt przełożyć kremem dać tężejącą galaretkę i posypkę
Komentarze