Ciasto poezja smaku

4.5 (142 ocen)

Przepyszne ciasto o delikatnym wyglądzie

Składniki:

  • Biszkopt
    - 3 jajka
    - 3 łyżki mąki
    - 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia
    - 1/2 szklanki cukru
    Krem
    - 1 l mleka
    - 3 budynie
    - 6 łyżek cukru
    - 300 g masła
    Galaretka
    - 3 galaretki truskawkowe
    - 3 jabłka
    posypka kokosowa
    - 300 g kokosu
    - 150 g masła
    - 4 łyżki cukru

Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Ciasto poezja smaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt
    - Białka oddzielić od żółtek Ubić białka dodać stopniowo cukier gdy się cukier rozpuści dodać po jednym żółtku Cały czas ubijać gdy się pokarzą pęcherze wsypać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia Łyżką delikatnie wymieszać dać na blachę piec 180 stopni ok 20 minut blacha 28 /40 cm
  • 2. Krem
    - z litra mleka odlać szklankę resztę zagotować z cukrem w szklance mleka rozpuścić budynie wlać do gotującego mleka mieszać aż zgęstnieje dać do ostygnięcia budyń przykryć folią nie będzie się robić kożuch
    - masło ucierać dodać stopniowo zimny budyń
  • 3. Galaretka
    - jabłka obrać pokroić w małą kostkę zalać 1 l gorącej wody wsypać galaretki mieszać aż się rozpuszczą
  • 4. Posypka
    - masło rozpuścić dodać cukier i kokos chwilę prażyć cały czas mieszać (uważać szybko się przypala )zostawić ostygnąć
  • 5. Zimny biszkopt przełożyć kremem dać tężejącą galaretkę i posypkę
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować