Podwójnie czekoladowe muffinki z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 35 min

Kakaowe ciasto z kawałkami gorzkiej czekolady jest delikatne i wilgotne, a w połączeniu z truskawkami to prawdziwa uczta dla podniebienia.

  • 35 min

Składniki:

  • Suche:
    1 3/4 szklanki* mąki
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżki kakao
    szczypta soli
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    Mokre:
    1 duże jajko
    1 szklanka mleka
    1/2 szklanki oleju
    Dodatkowo:
    250 g truskawek
    70 g gorzkiej czekolady

    *szklanka 250 ml

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Podwójnie czekoladowe muffinki z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, kakao, proszek, sól i sodę przesiać. Dodać cukier i wymieszać. W drugiej misce ubić składniki mokre. Do składników mokrych dodać suche i krótko zmiksować. Czekoladę posiekać i dodać do ciasta. Formę do muffin wyłożyć papilotkami. Nakładać ciasto do foremek do 3/4 wysokości, na wierzchu poukładać pokrojone truskawki. Muffinki wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (dolna grzałka, bez termoobiegu) na około 25 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kakao Owoce Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować