Poduszeczki francuskie z kremem porzeczkowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciasto francuskie na słodko

  • 60 min

Składniki:


  • 1 płat ciasta francuskiego
    1 jajko do smarowania

    Krem porzeczkowy:

    125 g czerwonych porzeczek (bądź mieszanych )
    1/4 szklanki cukru
    0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej wymieszana z 2 łyżeczkami wody
    płaska łyżeczka żelatyny
    125 g serka mascarpone
    50 g słodkiej śmietanki 30%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Poduszeczki francuskie z kremem porzeczkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Porzeczki z cukrem zagotować w garnuszku, żeby puściły sok. Zmniejszyć ogień, dodać wodę z mąką-wymieszać, zagotować. Przetrzeć całość przez sitko, żeby pozbyć się pestek. Żelatynę rozpuszczoną z niewielką ilością ciepłej wody dodać do papki owocowej energicznie mieszając, żeby nie zrobiły się grudki. Wystudzić i wstawić do lodówki na około 2 godziny, żeby masa zgęstniała.
    Schłodzony sos porzeczkowy i mascarpone zmiksować na gładką masę. Śmietankę ubić i dodać do kremu porzeczkowego, zmiksować.
  • image-1fewplb 2. Ciasto francuskie pokroić na nieduże kwadraty ( u mnie 5x6 cm ), posmarować rozmąconym jajkiem i piec w temp 200-220°C przez około 12 minut.
    Wystudzone poduszeczki przekładać kremem porzeczkowym, na koniec obsypać je cukrem pudrem.

Porady

Krem porzeczkowy można zastąpić np. kremem budyniowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować