Poduszeczki francuskie z kremem porzeczkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Porzeczki z cukrem zagotować w garnuszku, żeby puściły sok. Zmniejszyć ogień, dodać wodę z mąką-wymieszać, zagotować. Przetrzeć całość przez sitko, żeby pozbyć się pestek. Żelatynę rozpuszczoną z niewielką ilością ciepłej wody dodać do papki owocowej energicznie mieszając, żeby nie zrobiły się grudki. Wystudzić i wstawić do lodówki na około 2 godziny, żeby masa zgęstniała.
Schłodzony sos porzeczkowy i mascarpone zmiksować na gładką masę. Śmietankę ubić i dodać do kremu porzeczkowego, zmiksować.
2.Ciasto francuskie pokroić na nieduże kwadraty ( u mnie 5x6 cm ), posmarować rozmąconym jajkiem i piec w temp 200-220°C przez około 12 minut.
Wystudzone poduszeczki przekładać kremem porzeczkowym, na koniec obsypać je cukrem pudrem.
Porady
Krem porzeczkowy można zastąpić np. kremem budyniowym.
Komentarze