Mięso "Pod pierzynką"

4.49 (152 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Tą potrawę zawsze robiła moja mama. Jest szybka i smaczna. Najlepiej smakuje z surówką z kiszonej kapusty.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • filet z wołowiny (lub wieprzowiny) -300-400 gr/ 6-8 kotletów

    ziemniaki 6-8 szt/ tyle,żeby pokryć

    cebula 4-6 szt / tyle,żeby pokryć

    majonez 150 gr

    ser żółty/ twardy/ tyle żeby pokryć

    sól i pieprz
    olej roślinny do smarowania formy.
Wystaw ocenę:

4.49 (152 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Mięso "pod pierzynką" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, wysuszyć i pokroić w plasterki jak na kotlety. Lekko potłuc młotkiem z obu stron. Doprawić solą i pieprzem. Na posmarowaną olejem blaszkę (ja piekę w tej czarnej, dużej co zawsze każda ma w piekarniku) układamy mięso. Kawałki muszą leżeć blisko siebie. Następnie układamy cebulę pokrojoną w talarki(surową) tak żeby cebula pokryła mięso najlepiej w dwie warstwy. Następnie dajemy warstwę ziemniaków(również surowych i pokrojonych w talarki grubości około 2-3 mm) doprawiamy odrobiną soli oraz pieprzu. Ziemniaki muszą dokładnie przykryć cebulę i mięso,żeby nie wystawało po bokach. Warstwę ziemniaków polewamy majonezem, o konsystencji sosu (wcześniej majonez rozcieńczam i miksuje z wodą). Na gorę ser żółty starty na tarce o grubych oczkach. Dajemy tego tyle,że wszystko przykryć i stworzyć taką pierzynkę. Piec w pierniku z termoobiegiem przy temp. 200' C 45-50 min. Bez termoobiegu 60 min. Po upłynięciu określonego czasu sprawdzić wykałaczka. Musi by miękkie.

Porady

Radzę nie dodawać żadnych przypraw specjalnych do ziemniaków czy wieprzowiny najlepiej smakuje jak w przepisie. Po upieczeniu porcja stanowi jeden kawałek z pierzynką. Najlepiej serwować z surówka z kiszonej kapusty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Rosyjska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować