Ciasto Pocałunek murzyna

4.5 (193 ocen)

Przepis ze starego zeszytu mojej mamy.

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    - 3 szkl. Mąki pszennej
    - 1 jajko
    - 2 łyżki miodu
    - ½ szkl. cukru
    - 1 ½ łyżeczki sody
    - 25 dag rozpuszczonego, ciepłego masła
    - 2 łyżki maku
    - 2 łyżki wiórków kokosowych
    - 2 łyżki kakao

    Składniki na masę:
    - ¾ l mleka
    - 4 żółtka
    - ¾ szkl. cukru
    - 3 budynie śmietankowe
    - 250 g miękkiego masła

    Dodatkowo:
    - czekolada mleczna
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto pocałunek murzyna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    1. Wszystkie składniki ciasta oprócz maku, kakao i wiórków zagnieść kruche ciasto. Ciasto podzielić na trzy części i do każdej dodać osobno mak, kakao lub wiórki kokosowe. Zagnieść osobno. Trzy prostokątne, takiej samej wielkości blachy wyłożyć papierem do pieczenia i każde ciasto piec przez ok. 20 minut w 180 st. C. Placki ostudzić.
    2. Do gotującego się mleka wsypać zawiesinę sporządzona z proszku budyniowego, cukru i żółtek. Ugotować gęsty budyń. Ostudzić. Zimny budyń utrzeć z miękkim masłem.
    3. Placki przełożyć masą budyniową. Ciasto polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować