Rogaliki z serka Philadelphia

4.5 (150 ocen)

Całkowicie przypominają te francuskie, choć są dużo szybsze w wykonaniu.

Składniki:

  • Składniki:
    - 250g serka kremowego typu Philadelphia
    - ok. 250g mąki pszennej
    - 250g masła
    - 1 jajko
    - marmolada lub krem czekoladowy
    - op. gotowego lukru
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rogaliki z serka philadelphia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przygotowania:
    1. Mąkę posiekać z masłem. Dodać ser jajko. Zagnieść ciasto. (Ciasto będzie lekko klejące przez ser, ale nie powinno się bardzo kleić. Jeśli będzie taka potrzeba, można dodać troszkę więcej mąki, ale nie za dużo, aby ciasto pozostało mięciutkie). Ciasto rozwałkować na grubo posypanym mąką blacie i pokroić w trójkąty. Na każdym trójkącie ułożyć trochę marmolady lub kremu czekoladowego i zwinąć w rogaliki. Dobrze skleić, aby podczas pieczenia nadzienie nie wypłynęło. Rogaliki ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować rozkłóconą resztą jajka. Rogaliki piec w nagrzanym piekarniku około 20min. w temperaturze 180°C, do zarumienienia. Wystudzone polukrować.

Porady

Dobrze jest wcześniej nagrzać piekarnik i nie zwlekać ze zwijaniem rogalików. Im ciasto chłodniejsze tym bardziej kruche i rozwarstwione rogaliki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować