Pleśniak zwany skubańcem od mamy :) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto, oprócz kakao szybko zagnieść.
Ciasto ma wyjść miękkie i plastyczne nie klejące się do rąk.
2.Podzielić na 3 części. Do jednej części dodać kakao i szybko zagnieść.
Włożyć wszystkie kawałki do zamrażalnika na około 20-30 minut.
3.Blaszkę o wymiarach 23x33cm natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.
4.Z jednej części jasnej i z jednej części ciemnej wylepić spód blaszki.
Ponakłuwać widelcem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
i podpiec spód przez około 10 minut.
5.Następnie wyłożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie.
6.Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać przesiany
cukier puder wymieszany z 2 łyżkami budyniu i dokładnie ubić na sztywno.
7.Ubite białka wykładamy na owoce.
8.Na wierzch wykładamy posypkę z pozostałego jasnego ciasta tj. 3ciej części.
9.Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
i piec całość przez około 30 minut (do zarumienienia się posypki).
10.Wystudzić całkowicie na kratce.
11.Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Smacznego
Porady
Do ciasta możemy użyć dowolnych owoców świeżych lub z puszki.
Gdy owoców nie mamy pod ręką możemy warstwę ciasta przesmarować ulubionym dżemem.
Komentarze