Plendzy (placki ziemniaczane)

0 (0 ocen)

  • 60 min

Smak mojego dzieciństwa.Prosty ,smaczny,syty obiad.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
    1 cebula
    1 jajko
    Mąka
    Śmietana 18%(można pominąć)
    sól,pieprz,majeranek
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki Placki ziemniaczane

Plendzy (placki ziemniaczane) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przetarte ziemniaki 1. Ziemniaki obrać i zetrzeć(ja używam w tym celu sokowirówki-szybko i łatwo).Cebulę również zetrzeć.
  • Gotowe ciasto na plendzy 2. Ziemniaki i cebulę razem z sokiem wrzucić do miski,dodać jajko,majeranek,mąkę i śmietanę wymieszać.Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Smażenie plendzów 3. Na patelni rozgrzać olej .Kłaśc porcję ciasta i smażyć z obu stron.
  • Emilka je plendzy z cukrem. 4. Jeść ciepłe(zimne też są dobre).Można posypać cukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować