Placuszki z morelami i sosem czekoladowym

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wspaniałe, delikatne z kwaskową nutką morelową posypane cukrem pudrem, lub polane słodką polewą czekoladową.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SOS CZEKOLADOWY :

    10 dag gorzkiej czekolady
    200 g śmietany 30%
    1 łyżka kakao
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki cukru kryształu

    CIASTO:

    3 łyżki cukru
    2 jaja
    200 ml mleka
    20 dag mąki
    szczypta soli
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    PONADTO:

    puszka moreli /400 ml/
    cukier puder do posypania
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki Sosy

Placuszki z morelami i sosem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę posiekać.
  • 2. Śmietankę zagotować, rozpuścić w niej czekoladę, dodać kakao, cukier waniliowy i cukier kryształ. Dokładnie wymieszać. Wystudzić.
  • 3. Morele odsączyć.
  • 4. Wszystkie składniki na ciasto dokładnie ze sobą połączyć, aby powstała gładka masa.
  • 5. Na rozgrzany olej wykładać po 2 łyżki ciasta, w środek włożyć morelę.
  • 6. Smażyć na małym ogniu ok 2 min, następnie przewrócić, można delikatnie docisnąć morelę i ponownie smażyć ok 2 min. do zrumienienia.
  • 7. Podawać ciepłe, posypane cukrem pudrem i/lub polane sosem czekoladowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować