Koperkowe placuszki z cukinii

4.5 (196 ocen)

  • 30 min

Dzisiaj zapraszam na błyskawiczne i proste w przygotowaniu koperkowe placuszki z cukinii. Placki są smakowite i pożywne oraz delikatne i puszyste. Świetnie smakują z dodatkiem śmietany, jogurtu naturalnego lub sosu czosnkowego. Są idealnym rozwiązaniem na szybki obiad :D

  • 30 min

Składniki:

  • - 2 małe cukinie
    - 1 cebula biała
    - 2 ząbki czosnku
    - 1 mały pęczek koperku
    - 2 łyżki śmietany
    - 2 jajka
    - około 3/4 szklnaki mąki pszennej
    - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    - sól do smaku
    - pieprz czarny
    - olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Placki

Koperkowe placuszki z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Cukinie dokładnie myjemy, odcinamy końcówki i ścieramy je na tarce o grubych oczkach. Kawałki oprószamy delikatnie solą, odstawiamy na około 10 minut i odciskamy z nadmiaru wody.
  • 3 2. Porcje powstałej masy nakładmy łyżką na dobrze rozgrzany olej i smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Gotowe placuszki podajemy ze śmietaną, jogurtem naturalnym lub sosem czosnkowym. Życzę smacznego! :)
  • 2 3. Do odciśniętych kawałków cukinii dodajemy stratą na tarce cebulę, 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, 2 łyżki śmietany, jajka, posiekany koperek oraz mąkę (pszenną i ziemniaczaną). Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować