W lodówce zalegały mi warzywa, postanowiłam wykorzystać je na placuszki i wyszło bardzo smaczne, bezmięsne danie.
Składniki:
pół cukinii
po kilka różyczek brokuła i kalafiora
pół papryki czerwonej
kawałek białej części pora
200g serka twarogowego
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
2 ząbki czosnku
po 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i szczypiorku
sól, pieprz
olej do smażenia
Placuszki serowo-warzywne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Różyczki brokuła i kalafiora umyć, blanszować 4 minuty w posolonym wrzątku. Osączyć, ostudzić, drobno pokroić. Umytą cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, paprykę pokroić w drobną kostkę a por w pół talarki.
2.Warzywa przełożyć na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju, chwilę podsmażyć i ostudzić.
3.Ostudzone warzywa przełożyć do miski. Dodać brokuła, kalafiora, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę i szczypiorek oraz bułkę tartą. Wbić jajko, dodać twarożek, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać na gładką masę.
4.Rozgrzać olej, mokrymi dłońmi formować płaskie, kształtne placuszki i smażyć z obu stron na rumiano.Wyłożyć na talerz, udekorować natką i rzodkiewką.
Komentarze