Placuszki serowo-warzywne

0 (0 ocen)

W lodówce zalegały mi warzywa, postanowiłam wykorzystać je na placuszki i wyszło bardzo smaczne, bezmięsne danie.

Składniki:

  • pół cukinii
    po kilka różyczek brokuła i kalafiora
    pół papryki czerwonej
    kawałek białej części pora
    200g serka twarogowego
    1 jajko
    3 łyżki bułki tartej
    2 ząbki czosnku
    po 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i szczypiorku
    sól, pieprz
    olej do smażenia

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Placuszki serowo-warzywne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotuj warzywa 1. Różyczki brokuła i kalafiora umyć, blanszować 4 minuty w posolonym wrzątku. Osączyć, ostudzić, drobno pokroić. Umytą cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, paprykę pokroić w drobną kostkę a por w pół talarki.
  • warzywa podsmaż 2. Warzywa przełożyć na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju, chwilę podsmażyć i ostudzić.
  • składniki przełóż do miski 3. Ostudzone warzywa przełożyć do miski. Dodać brokuła, kalafiora, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę i szczypiorek oraz bułkę tartą. Wbić jajko, dodać twarożek, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać na gładką masę.
  • placuszki na patelni 4. Rozgrzać olej, mokrymi dłońmi formować płaskie, kształtne placuszki i smażyć z obu stron na rumiano.Wyłożyć na talerz, udekorować natką i rzodkiewką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Cukinia Kalafior Papryka Por

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować