Placuszki cukiniowo - ziemniaczane z sosem tzatziki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórka myjemy nie obieramy, przekrawamy na pół i wydrążamy gniazda nasienne. Ogórka ścieramy na tarce o dużych oczkach i troszku solimy, a po chwili odciskamy z nadmiaru wytrąconej wody. Szczypiorek drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem do smaku - według uznania. Dokładnie wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Odstawiamy w chłodne miejsce na 10 - 15 min.
2.Cukinię myję, osuszam, obcinam końce, przekrawam i wycinam gniazda nasienne. Ziemniaki obieramy myjemy a następnie ścieram wraz z cukinią na tarce o dużych oczkach. Oprószam solą - mieszam i odstawiam na 15 - 10 min. by puściła sok. Następnie odciskam z niej wytrąconą wodę. Do odciśniętej cukinii dodaję drobno posiekaną cebulkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek lub drobno pokrojony. Doprawiam do smaku solą - ale nie za dużo, pieprzem, lubczykiem oraz oregano. Dodaję jajka i mąkę. Dokładnie mieszam. ( jeśli ciasto wyszło zbyt luźne to dodajemy jeszcze trochę mąki ). Smażę na rumiano na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Odsączam na ręczniku papierowym, nakładam na nie sos tzatziki i posypuję posiekanym szczypiorkiem.
Komentarze