Placuszki bananowo-jablkowe podane z konfitura z owocow lesnych

0 (0 ocen)

  • 60 min

Mialam juz bardzo dojrzale banany ,wiec szybko zrobilam takie oto placuszki.

  • 60 min

Składniki:

  • * 2 szklanki maki
    * 2 jajka
    * 1,5 szklanki maslanki
    * 1 lyzka cukru
    * 2 dojrzale banany
    * 1 lyzka soku z cytryny
    * pol lyzeczki proszku do pieczenia
    * szczypta soli
    * 1 jablko
    * konfitura z owocow lesnych lub np. wisniowa
    * maslo klarowane do smazenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Placuszki bananowo-jablkowe podane z konfitura z owocow lesnych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dojrzale banany 1. Banany rozdrabniamy widelcem i mieszamy z lyzka soku z cytryny ,aby nie przybraly ciemnego koloru.Jablka kroimy na male kawalki.
  • 2. Jajka: zoltka odzielamy od bialek . Bialka ubijamy ze szczypta soli na sztywno.
  • 3. Make ,maslanke,zoltka ,cukier,proszek do pieczenia mieszamy do uzyskania jednolitej masy ,o konsynstecji podobnej do gestej smietany.
  • 4. Dodajemy banany i jablka i delikatnie laczymy z piana z bialek . Odstawiamy na 15 min.
  • 5. Patelnie dobrze rozgrzewamy .Smazymy male placuszki na masle klarowanym.
  • 6. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy z konfitura.

Porady

Placuszki smazymy na dobrze rozgrzanej pateln,ale pilnujemy aby za szybko sie nie rumienily , bo wtedy moze okazac ze ciasto w srodku sie nie scielo. Konfitura powinna miec smak kwaskowaty ,aby mogla byc kontrastem dla smaku placuszkow. Plcuszki smakuja najlepiej na cieplo. Po zdjeciu z patelni ,warto placki odsaczyc z nadmiaru tluszczu na reczniku papierowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować