placki ziemniaczane zapiekane z mięsem i serem

4.5 (190 ocen)

dobre na obiad i na przekąskę

Składniki:

  • - 8 ziemniaków
    - 1 marchew
    - 1 cebula
    - 1 ząbek czosnku
    - 1 jajko
    - 2 łyżki mąki
    - sól
    farsz
    - 40 dkg mięsa mielonego z szynki
    - 1 cebula
    - 0,5 kostka rosołowa

    - 20 dkg sera żółtego

    - olej do smarzenia
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki ziemniaczane zapiekane z mięsem i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. - ziemniaki marchew cebula i czosnek zetrzeć na drobnej tarce posolić odcisnąć z nadmiaru wody wodę zlać do szklanki zostawić aż skrobia osiądzie ma dnie szklanki zlać wodę skrobie dać z powrotem do masy dodać jajko mąkę wymieszać smażyć placki
  • 2. - farsz na patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę dodać mięso mielone dodać 0,5 kostki rosołowej dolać odrobinę wody dusić do wyparowania
  • placki ziemniaczane 3. placki rozłożyć na blachę na każdy placek dać trochę farszu a na górę dać starty ser piekarnik zagrzać na 200 stopni wstawić blachę i wyłączyć piekarnik włączyć termoobieg zostawić na 10 minut

Porady

podawać z keczupem lub sosem czosnkowym

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować