Placki ziemniaczane z sosem mięsnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrane zetrzeć w robocie na tarczy do ziemniaków na placki lub ręcznie na tarce, ziemniaki z robota od razu do miski lecą, zostawić na 15 minut potem nakryć miskę talerzem i delikatnie wylać ciemny sok.
Do masy ziemniaczanek wsypać mąkę pszenną, tartą bułkę, kucharka, paprykę ostrą, jajka i wszystko dobrze wymieszać, od razu smażyć placki.
2.Na rozgrzany mocno olej kłaść porcje nie duże placków i smażyć na rumiano z każdej strony.
3.Łopatkę pokroić w kostkę, usmażyć na oleju na rumiano, dodać pokrojoną cebulę, czosnek, podsmażać z 5 minut.
4.Dodać pokrojoną paprykę i podsmażać z 5 minut.
Wlać wodę, dodać przyprawę do gulaszu i gotować do miękkości mięsa, śmietanę wymieszać z mąką i wlać do sosu, mieszać do zagęszczenia sosu, dodać posiekaną natkę pietruszki.
Komentarze