Placki ziemniaczane z kiełbasą i serem

5 (156 ocen)

  • 60 min

Kolejna propozycja na placki ziemniaczane,zapraszam:)

  • 60 min

Składniki:

  • 650 g ziemniaków (już po obraniu)
    1 cebula
    110 g kiełbasy wiejskiej
    110 g sera żółtego
    2 łyżki bułki tartej
    3 łyżki mąki kukurydzianej
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka pieprzu
    1 łyżeczka suszonej bazylii
    1 jajko
    1 białko
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (156 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki ziemniaczane z kiełbasą i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane ziemniaki umyć,osuszyć i zetrzeć na drobnych oczkach lub rozdrobnić w blenderze ( ja użyłam blendera). Obraną cebulę także zetrzeć na drobnych oczkach lub zmiksować w blenderze. Rozdrobnione warzywa przełożyć do miski. Kiełbasę obrać z osłonki i pokroić w malutką kostkę. Ser zetrzeć na drobnych oczkach. Wymieszać wszystko w misce. Dodać białko,jajko oraz obie mąki i bułkę tartą. Doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką kłaść porcje ciasta i smażyć placki z obu stron na złoty kolor. Po zdjęciu z patelni odsączyć na ręczniku papierowym. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować