Placki z ziemniaków z nakładką z sosu i mięsa wieprzowego

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszne ,p lacki ze startych na tarce ziemniaków z aromatycznym sosem wieprzowym i kawałkami mięsa.Idealne na sycący obiad.Polecam

  • 1 godz. 10 min

Składniki:


  • placki
    1 kg ziemniaków
    1 duża cebula
    4 łyżki mąki
    1 jajko
    sól
    pieprz
    pieprz ziołowy

    na gulasz
    500 g mięsa świeżego wieprzowego

    1 zabek czosnku
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    sól
    pieprz
    300 ml rosołu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki z ziemniaków z nakładką z sosu i mięsa wieprzowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić w kostkę, na patelni podsmażyć w niewielkiej ilości oleju.
    Przełożyć do garnka, podlać rosołem i dusić ok 40 min z przyprawami. W razie potrzeby dolać rosołu. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy.

    Surowe i obrane ze skórek ziemniaki zetrzeć razem z cebulą, dodać przyprawy, jajko i mąkę, formowac okrągłe spore placki i
    smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
    Placki wyłozyc na talerz, polac gorącym sosem z duszonym miesem wieprzowym.
    Mozna spozywac z ulubioną surówką.

Porady

Im dłuzej dusimy mięso tym jest bardziej aromatyczne i lepsze. czas przyg 70 minut ilosc porcji-5-6

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować