Placki z jabłkiem i bezowymi kropelkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło roztopić.
Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, solą i proszkiem do pieczenia.
Jajko wymieszać z jogurtem, mlekiem i rozpuszczonym masłem.
Suche składniki połączyć z mokrymi.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w drobną kosteczkę.
Powstałe ciasto podzielić na 4 części.
Na patelni rozgrzać olej, wyłożyć jedną część ciasta, rozprowadzić równomiernie, posypać 1/4 pokrojonych jabłek, delikatnie dociskając.
W ten sposób upiec 4 placki z obu stron na rumiano.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć upieczone placki.
Z białek ubić sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Ubitą bezę wycisnąć okrągłą tylką z rękawa cukierniczego na placki, tworząc ozdobne kropelki.
Piec 5 minut w 200 stopniach.
Podawać ciepłe.
Komentarze