Placki z jabłkiem i bezowymi kropelkami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Miękki biszkoptowy placek, przełamany kwaskowym jabłkiem świetnie dopełniają słodkie bezowe kropelki.

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • PLACKI :

    150 g mąki
    50 g masła
    100 g jogurtu greckiego
    75 ml mleka
    1 łyżka cukru
    1 cukier waniliowy
    1 jajo
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli


    BEZOWE KROPELKI :

    2 białka
    70 g cukru


    PONADTO:

    2 kwaśne jabłka
    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki z jabłkami

Placki z jabłkiem i bezowymi kropelkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztopić.
    Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, solą i proszkiem do pieczenia.
    Jajko wymieszać z jogurtem, mlekiem i rozpuszczonym masłem.
    Suche składniki połączyć z mokrymi.
    Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w drobną kosteczkę.
    Powstałe ciasto podzielić na 4 części.
    Na patelni rozgrzać olej, wyłożyć jedną część ciasta, rozprowadzić równomiernie, posypać 1/4 pokrojonych jabłek, delikatnie dociskając.
    W ten sposób upiec 4 placki z obu stron na rumiano.
    Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć upieczone placki.
    Z białek ubić sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Ubitą bezę wycisnąć okrągłą tylką z rękawa cukierniczego na placki, tworząc ozdobne kropelki.
    Piec 5 minut w 200 stopniach.
    Podawać ciepłe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Piana z białek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować