Placki z batatów

5 (156 ocen)

  • 15 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne placki z batatów.

  • 15 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g batatów
    1/2 małej cebuli
    ząbek czosnku
    2 jajka
    3 łyżki mąki pszennej
    sól i pieprz
    szczypta słodkiej mielonej papryki
    1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
    olej do smażenia
    czerwona cebula
    listki bazylii
Wystaw ocenę:

5 (156 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki z batatów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Batata umyć, obrać i zetrzeć wraz z cebulą na tarce o dużych oczkach. Do batatów wbić jajka, dodać mąkę, gałkę muszkatołową oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Ciasto doprawić solą, pieprzem, słodką mieloną papryką i wszystko dokładnie wymieszać. Na rozgrzaną patelnię nakładać po łyżce masy formując okrągły cienki placek. Smażyć z obu stron na wolnym ogniu do zrumienia. Upieczone placki udekorować plasterkami czerwonej cebuli i listkami bazylii.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bataty (słodkie ziemniaki)

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować