PLACKI NA POTASZU

4.5 (198 ocen)

  • 30 min

Znacie te placki z dzieciństwa? Moja babcia przygotowywała je nam na śniadanie, ciepłe z domową konfiturą – smak, którego nigdy nie zapomnę. Placki przygotowuje się błyskawicznie, są doskonałe na ciepło i na zimno, na słodko lub słono.

  • 30 min

Składniki:

  • 500 g mąki
    1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżka cukru
    szczypta soli
    ok. 400 ml zsiadłego mleka lub kefiru lub maślanki
    suchy mak (wg. uznania)
    olej do smażenia

    dodatkowo:

    konfitura
    dżem
    miód
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Chleb Desery Placki

Placki na potaszu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesianą mąkę wymieszać z sodą, solą i cukrem, wg uznania mozna dodać trochę maku.Stopniowo wlewać zsiadłe mleko i szybko wyrobić gładkie, dość luźne ciasto.
  • image-1qyaj6s 2. Ciasto rozwakować na grubość ok. 7 mm i pokroić na nieregularne kształty.
  • image-0clvpen 3. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Jeśli zaczną mocno rosnąć można ponakłówać widelcem.
  • 4. Podawać z ulubionym dżemem lub konfiturą, polane miodem lub posypane cukrem pudrem. Smakują też bardzo dobrze ze słonymi dodatkami.

Porady

Pamiętam, że moja prababcia rozwałkowywała je trochę cieńsze i piekła bezpośrednio na kuchennej blaszy (jeśli ktoś z Was taką posiada warto spróbować!) Z ciasta idealnie wycina się przeróżne kształty dzięki czemu mogą być ciekawym pomysłem dla waszych najmłodszych łasuchów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kefir Maślanka Soda oczyszczona

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować