Placek a`la pizza z leczo

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Przepis na placek to pomysł mojego męża, który podobny jadł gdzieś w delegacji i po powrocie do domu postanowił odtworzyć ten smak :) Wyszło mu to całkiem nieźle, bo wszystkim smakuje :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Leczo:
    50 dag pieczarek
    litrowy słoik papryki konserwowej
    4 kiełbasy śląskie
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    mały koncentrat pomidorowy
    pieprz, sól, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany
    Placek:
    4 łyżki mąki
    2 jajka
    trochę vegety
    woda
    10 dag zółtego sera
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Placek a`la pizza z leczo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • leczo 1. Leczo:
    Cebulę kroimy i szklimy na łyżce oleju. Pieczarki kroimy i wrzucamy do garnka, dolewamy trochę wody, żeby się nie przypaliły. Do gotujacych się pieczarek dorzucam cebule i pokrojoną w kostkę kiełbasę. Dusimy wszystko ok 20 min, ewentualnie dodajemy trochę wody. Pod koniec gotowania dokładamy mały koncentrat i przyprawy. Doprawiamy jak kto lubi, leczo powinno byc dośc ostre.
  • Placek z leczo 2. Placek:
    jajka wbijamy do miski i miksujemy, dodajemy mąkę vegetę i wodę, tyle aby ciasto miało konsystencję jak na naleśniki.
    Rozgrzewamy patelnię i na odrobince oleju smażymy placki. Z takiej ilości ciasta powinny wyjść dwa placki.
  • Gotowe 3. Pierwsza wersja:
    Na połowę usmażonego placka wykładamy kilka łyżek lecza, ścieramy żółty ser i składamy na pół. Na wierzch można polać sosem czosnkowym i ketchupem.
    Druga wersja:
    Na całego placka wyłożyć leczo, zetrzeć ser i podpiec w piekarniku, do momentu rozpuszczenia sera. Wierzch można polać sosem czosnkowym i ketchupem.(Na zdjęciu druga wersja:)

Porady

Podawać na gorąco. Można podawać z ogórkiem kiszonym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować