Placek z budyniem i jabłkami w galaretce bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na dnie tortownicy układamy ciastka.
masa budyniowa:
Budyń mieszamy dokładnie w ok. 100 ml zimnego mleka, aby miał jednolitą konsystencję. Resztę mleka podgrzewamy, pomału wlewamy przygotowany budyń, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu około 3 min cały czas mieszając.
Zdejmujemy z gazu i pomału dodajemy kawałki masła ( ja kroję w kostkę) cały czas energicznie mieszamy do momentu aż masło się rozpuści i zostanie wchłonięte przez budyń. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. Masę studzimy. Gdy przestygnie wykładamy na ciastka. Gdyby masa źle była zbyt gęstą i ciężko ja było wyłożyć możemy ją delikatnie zmiksować. Na masie budyniowej układamy drugą warstwę herbatników.
warstwa jabłkowa:
Galaretki rozpuszczamy i studzimy.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, polewamy sokiem z cytryny. Jabłka przekładamy do przestudzonej galaretki i zostawiamy aż zacznie tężeć. Tężejąca galaretkę z jabłkami wykładamy na herbatniki. Ciasto odstawiamy aż galaretka całkowicie stężeje. Smacznego!
Komentarze