Placek po bytomsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Mięso kroimy w dużą kostkę, cebulę na talarki, dodajemy sól i pieprz i dusimy do miękkości. Na koniec gulasz zagęszczamy maka ziemniaczaną wymieszaną w 1/2 szkl. zimnej wody.
Ziemniaki obieramy, połowę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a resztę na grubsze wiórki. Dodajemy reszte składników. Z masy smażymy jak największe placki.
Na talerz wykładamy placek, polewamy gulaszem, składamy na pół i znowu dajemy gulasz. Danie serwujemy z surowkami, np.: buraczki,surowka z kiszonej kapusty i marchewki, u mnie w domu obowiązkowo surowka z kapusty pekińskiej, której przepis podaję poniżej.
Kapuste szatkujemy na drobno, czosnek przeciskamy przez praskę, majonezu dodajemy tyle, by surówka się ładnie trzymała. doprawiamy kucharkiem.
Komentarze