Placek po bytomsku

5 (189 ocen)

Zwykle placki podaje sie z dodatkiem maślanki, ten po bytomsku serwowany jest od święta, dla gości z moich rodzinnych stron, czyli z Bytomia.

Składniki:

  • -ok 1 kg ziemniaków
    -1 duza cebula
    -2 łyżki mąki pszennej
    -1 jajko
    -sól, pieprz
    -olej do smażenia

    Ponadto:
    -80 dag łopatki wieprzowej
    -cebula
    -1 łyżka mąki ziemniaczanej

    2, 3 rodzaje salatek np.:

    -1 główka kapusty pekińskiej
    -2,3ząbki czosnku
    -majonez dekoracyjny "winiary"
    -przyprawa "kucharek"
Wystaw ocenę:

5 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Placek po bytomsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w dużą kostkę, cebulę na talarki, dodajemy sól i pieprz i dusimy do miękkości. Na koniec gulasz zagęszczamy maka ziemniaczaną wymieszaną w 1/2 szkl. zimnej wody.
    Ziemniaki obieramy, połowę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a resztę na grubsze wiórki. Dodajemy reszte składników. Z masy smażymy jak największe placki.
    Na talerz wykładamy placek, polewamy gulaszem, składamy na pół i znowu dajemy gulasz. Danie serwujemy z surowkami, np.: buraczki,surowka z kiszonej kapusty i marchewki, u mnie w domu obowiązkowo surowka z kapusty pekińskiej, której przepis podaję poniżej.
    Kapuste szatkujemy na drobno, czosnek przeciskamy przez praskę, majonezu dodajemy tyle, by surówka się ładnie trzymała. doprawiamy kucharkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować