Placek szpinakowy z mango - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Szpinak przekładam do miski, wlewam olej i miksuje n jednolitą masę.
2. Jajka ubijam z cukrem.
3. Dodaje szpinak z olejem oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
4. Masę przekładam na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę ok. 45-50 minut w temp. 180C.
5. Upieczony placek odstawiam do ostygnięcia.
6. Masa: Żelatynę rozpuszczam w małej ilości gorącej wody, dodaje pół szklanki pulpy i podgrzewam aż żelatyna całkiem się rozpuści i łączę z reszta pulpy, studzę i czekam aż masa zacznie tężeć (trzymając ją w lodówce).
7. Gdy pulpa zaczyna tężeć ubijam kremówkę razem z cukrem pudrem na sztywno i dodaje ¾ pulpy.
8. Biszkopt kroje na pół, wykładam masę ze śmietaną, przykrywam drugą częścią biszkoptu i wylewam resztę pulpy.
9. Wstawiam do lodówki na ok. 2 godziny aby masa zastygła.
Porady
Biszkopt szpinakowy najlepiej upiec wieczorem i odstawić na noc masę wykonać kolejnego dnia.
Komentarze