Placek szpinakowy z mango

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne ciasto szpinakowe.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki:
    200 g świeżego szpinaku
    4 jajka
    2 szklanki mąki
    1 1/3 szklanki oleju
    ¾ szklanki cukru
    3 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa:
    250 ml śmietany 36%
    1 łyżka cukru pudru
    1 puszka pulpy z mango o pojemności 850 ml
    4 łyżki żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Placek szpinakowy z mango - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Szpinak przekładam do miski, wlewam olej i miksuje n jednolitą masę.
    2. Jajka ubijam z cukrem.
    3. Dodaje szpinak z olejem oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
    4. Masę przekładam na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę ok. 45-50 minut w temp. 180C.
    5. Upieczony placek odstawiam do ostygnięcia.
    6. Masa: Żelatynę rozpuszczam w małej ilości gorącej wody, dodaje pół szklanki pulpy i podgrzewam aż żelatyna całkiem się rozpuści i łączę z reszta pulpy, studzę i czekam aż masa zacznie tężeć (trzymając ją w lodówce).
    7. Gdy pulpa zaczyna tężeć ubijam kremówkę razem z cukrem pudrem na sztywno i dodaje ¾ pulpy.
    8. Biszkopt kroje na pół, wykładam masę ze śmietaną, przykrywam drugą częścią biszkoptu i wylewam resztę pulpy.
    9. Wstawiam do lodówki na ok. 2 godziny aby masa zastygła.

Porady

Biszkopt szpinakowy najlepiej upiec wieczorem i odstawić na noc masę wykonać kolejnego dnia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mango Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować